Μήνυμα για τον ΟΗΕ από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Καμία απειλή για τη διεθνή ειρήνη στην Αμμόχωστο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, τόνισε με ανακοίνωσή του ότι απειλείται η διεθνής ειρήνη και την ασφάλεια, στην Αμμόχωστο.

Την εκτίμηση ότι οι συστάσεις του ΟΗΕ, αναφορικά με την εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο, αποτελούν κατάχρηση των ψηφισμάτων αυτών, εξέφρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι συστάσεις ζητήθηκαν χωρίς λόγο από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στα Βαρώσια, στην Αμμόχωστο.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι τα Βαρώσια αποτελούν τουρκοκυπριακό έδαφος, ενώ επεσήμανε πως τάσσεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων.

ΟΗΕ: Όχι σε ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέτασε την προσφυγή της Κύπρου σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας για την Αμμόχωστο.

Με ανακοίνωσή του, το ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που αντιτίθενται ή θα αλλοιώσουν το πνεύμα και τις διατάξεις των ψηφισμάτων του 1984 και του 1992.

Σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την «επαναβεβαίωση από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας του Ψηφίσματος 2483 (2019) σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής, διαρκούς και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Σώματος».

Η Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση «ανοίγματος» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Την πρόθεση της Κύπρου να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου σε κλειστή συνεδρία να επαναβεβαιωθεί η θέση του στα ψηφίσματα 550 και 789, είχε κάνει γνωστή ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.