Μεταναστευτικό: Αυξημένη η κυκλοφορία στην Βαλκανική οδό παρά τα μέτρα για τον κορονοϊό

Η διαδρομή που ακολουθούν συχνά οι λαθρομετανάστες για να εισέλθουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των Βαλκανίων έχει καταγράψει αυξημένη κίνηση καθώς εν μέσω της άνοιξης. Οι μετανάστες συνεχίζουν να ρέουν παρά το κλείσιμο των συνόρων και τους εθνικούς αποκλεισμούς σε απάντηση στην συνεχιζόμενη πανδημία του coronavirus. 

Οι λιμένες στην Ιταλία αναγκάστηκαν να υποδεχτούν μετανάστες για «ανθρωπιστικούς λόγους» τις τελευταίες εβδομάδες παρά την ανακοίνωση της χώρας ότι δεν θα δεχόταν πλέον λόγω της πανδημίας. Όμως, οι μετανάστες διασχίζουν και την Ιταλία από τη ξηρά.

Οι μετανάστες συνήθως διασχίζουν τη βόρεια Ιταλία μέσω της Σλοβενίας, φτάνοντας στην περιοχή Friuli Venezia Giulia. Η περιφερειακή κυβέρνηση ανέφερε «αξιοσημείωτη ανάκαμψη» στην κυκλοφορία των μεταναστών τις τελευταίες εβδομάδες, με περισσότερους από 150 μετανάστες να έρχονται στην πρωτεύουσα της περιοχής, Τεργέστη, σε περίοδο μίας εβδομάδας μόνο στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με έκθεση του InfoMigrants. 

Οι αρχές της Τεργέστης λένε ότι τα τέσσερα κέντρα υποδοχής μεταναστών της πόλης έχουν ήδη κατακλυστεί. Σκηνές έχουν στηθεί για μετανάστες στα περίχωρα της πόλης, καθώς δεν υπάρχει πλέον χώρος για νέες αφίξεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Και ο αυξανόμενος αριθμός μεταναστών δείχνει ότι η τάση αυξάνεται παρά μειώνεται. Τον Ιανουάριο, 388 μετανάστες ήρθαν στην Friuli Venezia Giulia, σε αντίθεση με 270 τον Ιανουάριο του 2019. Οι αριθμοί τους επόμενους μήνες ήταν κάπως χαμηλότεροι από ό, τι την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά «πρόσφατα η τάση έχει σίγουρα επιστρέψει στην αύξηση», δήλωσε ο Valerio Ο Valenti, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.