Εντελώς άλλη εικόνα από εκείνη που εμφανίζει η κυβέρνηση, αποκαλύπτουν τα στοιχεία για την «υπεραπόδοση» των φορολογικών μέτρων, τα οποία παρουσίασε την Παρασκευή σε ξένους δημοσιογράφους ο διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής. 

Όσοι είχαν λόγους να ενταχθούν στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη «μαύρου χρήματος» πέτυχαν να γλιτώσουν πληρώνοντας έναν φόρο της τάξης του 10%.

Ενώ την ίδια ώρα οι μισοί φορολογούμενοι στη χώρα μας που χρωστούν και δεν έχουν να πληρώσουν από 1 έως 2.000 ευρώ, φορτώθηκαν με 5πλάσια χρέη από όσα εισέπραξε το κράτος από τους πλούσιους φορολογουμένους που πιάστηκαν να φοροδιαφεύγουν.

 

Συγκεκριμένα:

1. Στις 20 Νοεμβρίου 2017, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή να δοθεί κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός δήλωνε πως «το πλεόνασμα προέκυψε από την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κύριος Τσακαλώτος μιλούσε για «400 εκατομμύρια που πήραμε λόγω της οικειοθελούς αποκάλυψης».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά το δημόσιο εισέπραξε πέρυσι μόλις 262 εκατ. ευρώ από την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Το 90% καταβλήθηκε εφάπαξ και εξόφλησε, που σημαίνει πως αυτοί που μετείχαν, είχαν έτοιμα και τα χρήματα για να πληρώσουν.

2. Ωστόσο τα 183 από τα 262 δισ. ευρώ τα πλήρωσαν 36.522 φορολογούμενοι που ήδη είχαν κληθεί για έλεγχο.

Αυτοί συμβιβάστηκαν και ο έλεγχος δεν προχώρησε, επειδή δήλωσαν οικειοθελώς πως είχαν αποκρύψει εισοδήματα 4,724 δισ. ευρώ.

Loading...