Μαρμελάδα κεράσι

Την ωραιότερη μαρμελάδα κεράσι θα τη φτιάξετε με αυτή τη συνταγή! Να θυμάστε ότι για να φτιάξουμε μαρμελάδες, σάλτσες και γλυκό κεράσι διαλέγουμε φρούτα σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα

Υλικά Συνταγής
1 κιλό κεράσια (κατά προτίμηση Βοδενών ή Τριπόλεως)
700 γραμ. ζάχαρη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Για τη μαρμελάδα κεράσι, διαλέγουμε κεράσια ώριμα αλλά σφριγηλά, με λαμπερό χρώμα, χωρίς αλλοιώσεις στο φλοιό τους και χτυπήματα.

Ζυγίζουμε τα κεράσια αφού τα καθαρίσουμε. Τα πλένουμε καλά. Αφαιρούμε τα κοτσάνια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, φορώντας γάντια, πάνω από την κατσαρόλα που θα τα βράσουμε ώστε να συλλέξουμε τους χυμούς που στάζουν.

Εάν μας αρέσει να βρίσκουμε κομμάτια φρούτων στη μαρμελάδα, απλά τα ζουλάμε λίγο με τα χέρια, να λιώσουν ελαφρά. Εάν τη θέλουμε λεία σαν πελτέ, πολτοποιούμε τα κεράσια στο μπλέντερ. Προσωπικά, μου αρέσει η μαρμελάδα με κομμάτια.

Κάνουμε στρώσεις από κεράσια και ζάχαρη στην κατσαρόλα. Την αφήνουμε από λίγες ώρες έως 1 νύχτα στο ψυγείο (ανάλογα με το πόσο ανυπόμονοι είστε), να κατεβάσουν τα φρούτα τους χυμούς τους και να λιώσει η ζάχαρη. Μπορούμε όμως να τα βράσουμε και αμέσως. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ξαφρίζουμε τους αφρούς που μαζεύονται στην επιφάνεια. Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με ξύλινη κουτάλα.

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Μόλις η ράχη της κουτάλας κρατάει στρώση μαρμελάδας, τότε σβήνουμε τη φωτιά (βράζουμε περίπου 35΄-40΄).

Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε καυτά αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα ως πάνω. Σφραγίζουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο. Όταν κρυώσουν τελείως, τα τοποθετούμε στο ντουλάπι. Όταν ανοίξουμε τα βάζα, τα βάζουμε στο ψυγείο.

*Χρόνος αναμονής: 1 νύχτα

Απολαμβάνουμε τη μαρμελάδα κεράσι σαν άλειμμα σε ψωμί ή φρυγανιές, ή τη χρησιμοποιούμε σε συνταγές.

argiro.gr