Μάγια: Ο πολιτισμός που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς

Απότομη φαίνεται πως ήταν η πτώση του πολιτισμού των Μάγια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, όπως… αυτές προκύπτουν από τα τελευταία τους ευρήματα στο Κοπάν στην βορειοδυτική Ονδούρα.

Ο πολιτισμός των Μάγια άκμασε από το 250μ.Χ έως το 900 μ.Χ., όταν και εξαφανίστηκε.

Η αυτοκρατορία απλωνόταν σε μία έκταση στο μέγεθος του σημερινού Τέξας και περιελάμβανε περιοχές όπως το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και το Μπελίζ.

Οι Μάγια ανέπτυξαν τη γεωργία, την κεραμική, την ιερογλυφική γραφή, τα μαθηματικά και άφησαν πίσω τους εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά ευρήματα.

Περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά από τα κύρια αρχαιολογικά ευρήματα, στο αρχαιολογικό πάρκο της Río Amarillo, αρχαιολόγοι από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ είναι αποφασισμένοι να δώσουν απάντηση στο μυστήριο της εξαφάνισης των Μάγια.

«Από τα ευρήματά μας φαίνεται πως η πτώση του πολιτισμού ήταν απότομη. Άφησαν κτίρια ημιτελή και εργαλεία σκορπισμένα γύρω από αυτά. Το ερώτημα είναι που πήγαν και δεν επέστρεψαν ποτέ;», αναφέρει ο γάλλος ερευνητής René Viel κατά τη διάρκεια παρουσίασης των ανασκαφών στον Τύπο.

Όταν ανακαλύφθηκε η Río Amarillo «είδαμε κομμάτια που έλλειπαν αλλά καμία ένδειξη λεηλασίας. Φαίνεται να ξεκίνησαν κάποια έργα αλλά να μην τα τελείωσαν ποτέ. Πρόκειται για τα τελευταία έργα στην αρχαία πόλη Κοπάν που αποδεικνύουν πως το τέλος ήταν απότομο», σημειώνει ο René Viel και συνεχίζει :«Που πήγαν; Υπήρχαν δημογραφικά προβλήματα;

Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υπήρχε ένα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 ετών δίνοντας ένα απότομο τέλος στον πολιτισμό των Μάγια».

Ο σπουδαίος πολιτισμός των Μάγια, που εξαπλωνόταν στο νότιο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, άκμασε μεταξύ του 426 και 822 μΧ με την καταγραφή 16 βασιλιάδων.

Οι Μάγια είχαν τον πιο προηγμένο πολιτισμό στην Αμερική, με κεντρικό άξονα την αστρονομία και τα μαθηματικά.

«Παρά το γεγονός πως η πόλη Κοπάν εγκαταλείφθηκε, εδώ στο Río Amarillo κατοικούσαν άνθρωποι μέχρι και το 1,000 μΧ, δηλαδή μετά την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, οι άνθρωποι συνέχισαν να ζουν υπό άλλες συνθήκες», τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Edy Barrios αρχαιολόγος από τη Γουατεμάλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθυσμός των Μάγια διανέμεται σε 26 οικισμούς σε 35 εκτάρια.

Στη Κοπάν υπάρχει μια μεγάλη πλατεία, αλλά και μια ακρόπολη με χιλιάδες μνημεία και άλλες κατασκευές.

Στην κοιλάδα της περιοχής έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 3,400 κατασκευές και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της ακμής της, στο σημείο πρέπει να ζούσαν περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι.

pyli-apokalypseis.com