Έκτακτο! Λιβύη: Έπεσε και η Σύρτη – Τουρκική προέλαση προς Βεγγάζη – Οι Τούρκοι ελέγχουν το 40% των πετρελαίων της χώρας!

Λιβύη

Επιβεβαιώνεται η πτώση της εξαιρετικά σημαντικής παραλιακής πόλης της Σύρτης στην Λιβύη και της βάσης Al Jufra στις τουρκικές δυνάμεις,

Μετά από μπαράζ του τουρκικού πυροβολικού με αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155 χλστ. και εν συνεχεία προέλαση στοιχείων ίλης αρμάτων Μ60Τ και τεθωρακισμένων οχημάτων που μετέφεραν Τουρκμένους μισθοφόρους

Το καθεστώς της Τρίπολης είχε ανακοινώσει νωρίτερα την επιχείρηση «Δρόμος νίκης» η οποία έχει ως στόχο την κατάληψη Σύρτης, της βάσης της Al Jufra και των πετρελαιοπηγών που αυτές ελέγχουν.

Πλέον η Τρίπολη ελέγχει το 40% των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Λιβύης, ίσως και περισσότερο.

Εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες τότε η υποχώρηση των δυνάμεων του Στρατού της Λιβύης παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την Αίγυπτο να βλέπει την Τουρκία να αρπάζει σταδιακά την Λιβύη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Αλ Σίσι.

Σύμφωνα με το The Libya Observer οι δυνάμεις του Χαφτάρ απλώς αναδιπλώθηκαν 30 χλμ. δυτικά της Σύρτης για να αποφύγουν την δραστηριότητα των τουρκικών drones, που έχουν εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη για τις δυνάμεις του LNA,

καθώς ίπτανται ώρες ολόκληρες επάνω από τις περιοχές στόχους, αναζητώντας στόχους ευκαιρίας τους οποίους εν συνεχεία βάλλουν με ακρίβεια, χωρίς να ξέρουν οι αμυνόμενοι κυριολεκτικά «από πού τους ήρθε».

The Libya Observer

@Lyobserver

Libyan Army forces withdraw 30 km west of Sirte due to drone strikes, a military source declares

Προβολή εικόνας στο Twitter
18 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για αεροπορικές επιθέσεις της Αεροπορίας της Λιβύης κατά στόχων του φιλότουρκου GNA.

H.A@HA_REPORTER

primary toll ;
+ 20 Killed from in today under UAV air strikes

H.A@HA_REPORTER

Some reports talk about that haftar in backed with
SU-24 jets & UAV drones in carrying many air strikes on GNA forces west of the city

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη H.A

Πέρα από τις…  ενθουσιώδεις αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της Τρίπολης έχουν καταλάβει μέρη της πόλης, ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ εξακολουθούν και ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της Σύρτης.

Instant Reporter@InstantReporter

GNA forces have captured parts of city. Salafist extremists fighting for warlord Haftar are still holding Eastern parts of the city.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Instant Reporter

Όλα αυτά την ώρα που Αιγύπτιος πρόεδρος, ο ηγέτης του LNA και ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου ολοκλήρωσαν την συνάντησή τους στο Κάιρο.

Ο στρατηγός Χ.Χαφτάρ δήλωσε ότι με τις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη είναι σε πόλεμο ο Στρατός της Λιβύης.

Αν και Αλ Σίσι και Χαλίφα Χαφτάρ πρότειναν εκεχειρία στην Λιβύη από τις 8 Ιουνίου, εντούτοις και οι δύο επέμειναν στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα και των ένοπλων μισθοφορικών σωμάτων.

Ο Λίβυος στρατηγός ανάφερε ακόμη ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως η Τουρκία να στέλνει μισθοφόρους από την Συρία στην Λιβύη, καθώς αυτό είναι απόδειξη ότι η χώρα αυτή υποθάλπει και προωθεί την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ageela Saleh, δείχνει σαφή σημάδια άγνοιας της πραγματικότητας, θέτοντας… όρους ότι για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την Τρίπολη είναι αναγκαίο να αφοπλιστούν πρώτα όλες οι παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Τρίπολη, την ώρα που αυτές οι οργανώσεις είναι στον δρόμο για το γραφείο του, αν δεν απωθηθούν από τις ρωσικές δυνάμεις που επίσης αναπτύχθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα.

«Επιμένουμε ότι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στην Τρίπολη πρέπει να αφοπλιστούν και διαλυθούν», είπε ο Saleh προσθέτοντας ότι «10.000 Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι έχουν σταλεί στην Λιβύη το τελευταίο διάστημα».

M.LNA@LNA2019M

LNA General commander Field Marshal Khalifa Haftar: The Libyan Army is in a war against a Turkish Army who wants to invade Libya.

Ενσωματωμένο βίντεο

51 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Babak Taghvaee – Μπάπακ Τακβαίε – بابک تقوایی (B)@BabakTaghvaee1

This incredible video shows a MiG-21MF of National Air Force doing a low pass in Al-Jufra Airbase today. is still operator of eleven MiG-21M/MFs, two MiG-21bis’ and three MiG-21UMs which are in service of its 1021 Squadron in Jamal Abdul-Naser Airbase at .

Ενσωματωμένο βίντεο

73 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό