Λίβανος: Capital control από τις τράπεζες

Λίβανος

Ο Λίβανος μοιάζει με πλοίο που βυθίζεται και θα φτάσει στον πάτο, αν δεν αναληφθεί δράση, προειδοποίησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι αναφερόμενος στη βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα al Joumhuria, ο Μπέρι, στενός σύμμαχος του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, δήλωσε σε επισκέπτες ότι οι προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης

«έχουν παγώσει εντελώς», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει εξελίξεις ανά πάσα στιγμή. Την ίδια ώρα, οι διαδηλώσεις στους δρόμους συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Αντιμέτωπος με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και οικονομική στασιμότητα, ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά το ξέσπασμα διαμαρτυριών

εναντίον της κυβερνώσας ελίτ πριν από ένα μήνα, poy οδήγησε στην παραίτηση στις 29 Οκτωβρίου του πρωθυπουργού  Σάαντ αλ Χαρίρι.

Capital Control από τις τράπεζες στο Λίβανο

Χθες Κυριακή οι τράπεζες, που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν κλειστές από το ξέσπασμα της κρίσης, ανακοίνωσαν τη λήψη προσωρινών μέτρων,

ανάμεσά τους την επιβολή ορίου ανάληψης 1.000 δολαρίων την εβδομάδα, και τον περιορισμό στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Οι προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να εφαρμόσει άμεσα μεταρρυθμίσεις, προσέκρουσαν σε νέο εμπόδιο το Σαββατοκύριακο

όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μοχαμάντ Σαφάντι απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού.

Κάποιοι διαδηλωτές απέρριψαν την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Σαφάντι, ενός γνωστού επιχειρηματία και πρώην βουλευτή από την Τρίπολη, καθώς ανήκει στην παλιά ελίτ που θέλουν να εκδιώξουν.

Προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στο Λίβανο

Ο Μπέρι επεσήμανε ότι εξακολουθεί να ελπίζει πως ο Χαρίρι θα δεχθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ανέφερε η al Joumhuria.

«Η χώρα είναι σαν πλοίο που βυθίζεται σιγά σιγά», εκτίμησε. «Αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, θα βυθιστεί εντελώς».

Η εφημερίδα An- Nahar ανέφερε εξάλλου σε άρθρο της ότι ο Μπέρι συνέκρινε την κατάσταση του λιβανέζικου λαού με αυτή των επιβατών του Τιτανικού, που βυθίστηκε το 1912 αφού προσέκρουσε σε παγόβουνο.