Λευκορωσία: Απέλυσε τον πρωθυπουργό και έξι υπουργούς για σκάνδαλο διαφθοράς!

Λευκορωσία: Απέλυσε τον πρωθυπουργό και έξι υπουργούς για σκάνδαλο διαφθοράς!

Απολύθηκε ο πρωθυπουργός και πολλοί υπουργοί για σκάνδαλο διαφθοράς στη Λευκορωσία, με απόφαση του προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός Αντρέι Κομπιάκοφ θα αντικατασταθεί από τον Σεργκέι Ρούμας, τον επικεφαλής της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Λευκορωσίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Τρεις αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών, Βιομηχανίας και Επικοινωνιών απολύθηκαν επίσης.

“Δεν θα κατονομάσω κανέναν αλλά στην κυβέρνησή μας τα πράγματα γίνονταν ως εξής: ανακοίνωναν ένα πρόγραμμα και μετά εφάρμοζαν ένα άλλο. Δεν το ενέκρινα ποτέ και δεν θα το εγκρίνω ποτέ”, ανέφερε ο πρόεδρος Λουκασένκο. “Αυτό που υποσχεθήκαμε στους ανθρώπους – και η κυβέρνηση σχηματίστηκε ειδικά για να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα – πρέπει να το ακολουθήσουμε”, πρόσθεσε.

Το σκάνδαλο διαφθοράς

Φέτος το καλοκαίρι αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο σκάνδαλο στον τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν δεκάδες γιατροί, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Λευκορωσίας, Βαλέρι Βακούλτσικ, τα χρήματα που δίνονταν ως δωροδοκίες στο πλαίσιο αυτού του κυκλώματος φτάνουν σε ύψος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλα σκάνδαλα, μικρότερης έκτασης, έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο τα υπουργεία Αθλητισμού, Δασών και Ενέργειας, μεγάλες επιχειρήσεις, εργοστάσια ή τράπεζες.

“Ο Σεργκέι Ρούμας γνωρίζει την οικονομία (…) και μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις”, σχολίασε ένας ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής, ο Γιάροσλαβ Ρόμαντσουκ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.