Κύπρος: Επιτροπή μπαίνει σε διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Κύπρος: Επιτροπή μπαίνει σε διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για το κοίτασμα

Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σήμερα στον διορισμό της διαπραγματευτικής ομάδας της Δημοκρατίας η οποία θα επαναδιαπραγματευτεί με την κοινοπραξία του κοιτάσματος Αφροδίτη τους όρους των συμβολαίων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Μετά το τέλος της συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι στην ομάδα θα συμμετέχουν πέραν του ιδίου, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, οι Σύμβουλοι του κράτους για θέματα ενέργειας και αντιπροσωπεία της ΕΥΚ. 

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η απόφαση είναι όπως βρεθεί από κοινού με την κοινοπραξία του κοιτάσματος μια αποδεκτή λύση, ωστε να προχωρήσει η ανάπτυξη της Αφροδίτης το συντομότερο δυνατόν, κάτι που θα φέρει οικονομικά αλλά και πολιτικά οφέλη για την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες Noble, Delek και BG είχαν προβάλει νέες διαφοροποιημένες απαιτήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες για την Δημοκρατία, καθώς θα μείωναν σε σημαντικό βαθμό το κέρδος του κράτους έναντι αυτού των εταιρειών.

Πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha Κύπρου αναφέρουν ότι η προτεινόμενη προσέγγιση της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις προνοεί ότι:

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των εταιρειών.
Ο διαμοιρασμός των κερδών να γίνεται στη βάση του μηχανισμού R-FACTOR.
Ο διαμοιρασμός των κερδών μεταξύ Κυβέρνησης – εταιρειών που θα προκύπτει από το νέο μηχανισμό να είναι στα επίπεδα που προβλέπουν τα συμβόλαια του 2ου και 3ου γύρου αδειοδότησης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία να επωφελείται σε δυνητικά θετικά σενάρια.
Να ενισχυθεί το συμβόλαιο ούτως ώστε να γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 

alphanews.live