Κυνική ομολογία: Η Monsanto «φακέλωνε» ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη – Τι αναφέρει η Bayer

Η Monsanto, σε βάρος της οποίας έχει ξεκινήσει έρευνα από τις γαλλικές αρχές για το «φακέλωμα» πολιτικών και δημοσιογράφων, ενδέχεται να έκανε το ίδιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παραδέχτηκε σήμερα ο γερμανικός κολοσσός Bayer –που πρόσφατα εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία– αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα ξεπερνά τα σύνορα της Γαλλίας.

Την περασμένη Παρασκευή οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα αφότου η εφημερίδα Le Monde προσέφυγε κατά της Monsanto, υποστηρίζοντας ότι είχε φακελώσει τουλάχιστον 200 ανθρώπους με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τους επηρεάσει ώστε να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στα φυτοφάρμακα. Την Κυριακή, η Bayer παραδέχτηκε την ύπαρξη των φακέλων αυτών, σημειώνοντας όμως ότι δεν πιστεύει πως παραβιάστηκε κάποιος νόμος. Προτίθεται ωστόσο, όπως ανέφερε, να ζητήσει από κάποια νομική εταιρεία να ερευνήσει την υπόθεση.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Bayer, Ματίας Μπέρνινγκερ, είπε ότι «υποθέτει πως σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μπορεί υπήρχαν τέτοιες λίστες. Μολονότι δεν χαρακτήρισε παράνομη τη δραστηριότητα της Monsanto, προσθέτοντας ότι ανατέθηκε σε δικηγορικό γραφείο να εξετάσει το θέμα, παραδέχτηκε ότι η θυγατρική της Bayer μπορεί να μην «έπαιξε δίκαια» σε ό,τι αφορά τη χρήση προσωπικών δεδομένων.

Χιονοστιβάδα προσφυγών στη δικαιοσύνη κατά της Monsanto

«Όταν συλλέγεις δεδομένα προσώπων τα οποία δεν είναι δημοσίως διαθέσιμα, τότε σαφέστατα διαβαίνεις τον Ρουβίκωνα», ανεξαρτήτως αν παραβιάστηκε όντως η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Τα δημόσια γαλλικά ινστιτούτα ερευνών Inra και CNRS ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι θα προσφύγουν επίσης στη δικαιοσύνη αφού διαπίστωσαν ότι κάποιοι από τους ερευνητές και τα διοικητικά στελέχη τους περιλαμβάνονταν στις λίστες της Monsanto.

Οι μετοχές της αμερικάνικης εταιρείας Monsanto έπαψαν να είναι διαθέσιμες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον περασμένο Ιούνιο, καθώς η Bayer καθίστατο πλέον ο μοναδικός κάτοχος της εταιρείας Monsanto. Σύμφωνα με την υπό όρους έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, η ενσωμάτωση της Monsanto στη Bayer να πραγματοποιήθηκε αφότου ολοκληρώθηκαν οι μεταβιβάσεις στην BASF.

Η ένοχη ιστορία της Monsanto

Ιδρυμένη το 1901, η Monsanto αρχικά παρήγαγε πρόσθετα τροφίμων, όπως σακχαρίνη και βανιλίνη, ενώ επεκτάθηκε σε βιομηχανικές χημικές ουσίες όπως το θειικό οξύ και τα PCB το 1920 και από τη δεκαετία του 1940 ήταν ένας σημαντικός παραγωγός πλαστικών, συμπεριλαμβανομένων πολυστυρένιου και συνθετικών ινών. Στα αξιοσημείωτα επιτεύγματα από τη Monsanto και τους επιστήμονές της ως εταιρεία χημικών προϊόντων, περιλαμβάνονται η επαναστατική έρευνα σχετικά με καταλυτική ασύμμετρη υδρογόνωση και είναι η πρώτη εταιρεία που έφερε στο φως τη μαζική παραγωγή διόδων εκπομπής φωτός (LED). Η εταιρεία, επίσης, στο παρελθόν κατασκεύαζε αμφιλεγόμενα προϊόντα, όπως τα εντομοκτόνα DDT, PCBs, Agent Orange και την ανασυνδυασμένη βόεια αυξητική ορμόνη.

Η υπόθεση χρήσης γλυφοσάτης σε ζιζανιοκτόνα της εταιρίας στη Γαλλία προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη, καθώς η χημική αυτή ένωση φέρεται να ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου. Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν τον περασμένο Αύγουστο τη Monsanto να πληρώσει περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον Αμερικανό Ντουέιν Τζόνσον. Αυτός ο 46χρονος κηπουρός θεωρούσε ότι τα προϊόντα της Monsanto, κυρίως το Roundup, με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, είχαν προκαλέσει τον καρκίνο του και ότι η πολυεθνική σκόπιμα απέκρυπτε την επικινδυνότητά τους.

Η Monsanto ήταν μεταξύ των πρώτων που πραγματοποίησαν γενετική τροποποίηση φυτικού κυττάρου, ως μία από τις τέσσερις ομάδες που ανήγγειλαν την εισαγωγή γονιδίων σε φυτά το 1983, ενώ ήταν μεταξύ των πρώτων που διεξήγαγαν δοκιμές στον τομέα των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, πράγμα που έγινε το 1987. Παρέμεινε μία από τις κορυφαίες 10 χημικές εταιρείες των ΗΠΑ, μέχρι να εκποιηθούν οι περισσότερες από τις χημικές επιχειρήσεις της μεταξύ του 1997 και του 2002, μέσα από μια διαδικασία συγχωνεύσεων και αποσχίσεων εταιρειών που επικεντρώνονταν στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

pronews.gr