«Κραχ» και στο ελληνικό Airbnb: Λόγω της πανδημίας επιστρέφουν στο ενοίκιο

Από τις πρώτες εβδομάδες έξαρσης του κορωνοϊού, οι προβλέψεις ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνες για το Airbnb.

Σύμφωνα με έρευνες, ήδη από τα τέλη Απριλίου οι ακυρώσεις στο Airbnb άρχισαν να «σκαρφαλώνουν» στο 40% έως 80%, ενώ πλέον τόσο ο Μάιος όσο και ο Ιούνιος θεωρούνται σχεδόν χαμένοι μήνες. Η κατάρρευση του Airbnb αποτυπώνεται και στα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που δείχνει ότι τα ακίνητα που, πλέον, προσφέρονται για «παραδοσιακό» ενοίκιο αυξήθηκαν έως και κατά 44%. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb έχουν, όμως, σήμερα νέα στοιχεία στα χέρια τους.

Πόσα ακίνητα «έφυγαν» από το Airbnb λόγω της πανδημίας

Για το ζήτημα του AirBnB και το πώς επηρεάστηκε ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, μίλησε στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Καραβίας, μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου Ιθάκης και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταλυμάτων Οικονομίας Διαμοιρασμού. 

Ο κ. Καραβίας δήλωσε αρχικά στην ΕΡΤ ότι ουσιαστικά «ο Μάιος και ο Ιούνιος έχουν ακυρωθεί» και πως αρκετές ακυρώσεις υπάρχουν και για Ιούλιο και Αύγουστο. «Για τον Ιούνιο υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας. Δειλά – δειλά οι Ελληνες έχουν αρχίσει να κάνουν κρατήσεις» τόνισε. 

Το βαρυσήμαντο στοιχείο που ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καραβίας αφορά την Αθήνα, την «καρδιά» του AirBnB της Ελλάδας: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, στην Αθήνα, στις αρχές του 2020 ήταν ενεργά 11.800 ακίνητα στις πλατφόρμες (σ.σ. AirBnB, HomeAway, Booking κ.λπ). Αυτή τη στιγμή είναι στα 9.900». Πρόκειται για μια «φυγή» 1.900 ακινήτων που ισοδυναμεί με μείωση της τάξης του 16,1%. 

Στους ξένους τουρίστες βασίζεται το AirBnB στην Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Καραβίας εξήγησε ότι «πολλοί επέλεξαν, αντί να υποστούν τη χασούρα και να πληρώνουν το ακίνητο (σ.σ. λογαριασμοί κ.ό.κ), να το μετατρέψουν σε μεσοπρόθεσμη μίσθωση. Για παράδειγμα να το δώσουν σε νοσηλευτικό προσωπικό για 6 ή 8 μήνες. Σε αυτό το διάστημα ο ιδιοκτήτης θα καταλάβει τι είναι προς το συμφέρον του και αν αξίζει να επιστρέψει σε μακροχρόνια μίσθωση ή να παραμείνει στη βραχυχρόνια» τόνισε.

Ερωτηθείς, τέλος, ποια είναι η αναλογία ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων AirBnB βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ξένους τουρίστες. «Είναι μεικτό. Θα έλεγα ότι κατ’ ελάχιστον οι επισκέπτες είναι κατά 65% ξένοι και μπορεί να δίνω και πολύ χαμηλό ποσοστό» είπε καταλήγοντας.