Την άποψη ότι η Τουρκία οφείλει να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική εξωτερική πολιτική και να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά το τέλος των εργασιών της τριμερούς υπουργικής συνάντησης Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας, στο Βουκουρέστι.

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας σε συνέχεια της έντασης που καταγράφεται από πλευράς Τουρκίας, ο υπουργός απάντησε: 

Δεν κουβεντιάζαμε για τρίτες χώρες έξω από την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι λογικό γιατί πρέπει να αναπτύξουμε τις ευθύνες μας και τις πρωτοβουλίες μας στην άμεση περιοχή μας.

 Για την Τουρκία, όπως είπε σωστά και η Ε. Ζαχαρίεβα, κουβεντιάσαμε στο άτυπο Συμβούλιο [Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ] στη Σόφια. Εκεί υπογράμμισα ότι στα κριτήρια της Κοπεγχάγης πρέπει να προστεθεί κι ένα κριτήριο ακόμα».

 

«Ότι υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτος που θέλει να έχει Τελωνειακή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Πρώτον, να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική πολιτική -και δη εξωτερική πολιτική.

Δεύτερον, να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και να το δέχεται δημιουργικά.

Τρίτον, να εφαρμόζει και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης.

Είναι ζήτημα της ίδιας της Τουρκίας αν θα σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και τους κανόνες της φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι. Τα άλλα σχόλιά μου δεν είναι γι’ αυτή τη συνάντηση», σημείωσε ο κ.Κοτζιάς.    

Υπέρ της ένταξης Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Σένγκεν

Αναφορικά με την επίσκεψη στο Βουκουρέστι, εξέφρασε τη στήριξή του για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Ζώνη του Σένγκεν. «Θα νιώθουμε στην Ευρώπη πολύ καλύτερα μαζί τους και στη Ζώνη του Σένγκεν.

Να ευχαριστήσω τη βουλγαρική Προεδρία και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη ρουμάνικη», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

«Εγώ καταλαβαίνω σήμερα, όταν συζητάμε για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε και τον τρόπο που θα εμβαθύνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και εγώ την καταλαβαίνω τη σύγχρονη ιστορία των κρατών μας στην περιοχή σε τρεις περιόδους.

Την πρώτη περίοδο με την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, κοιτάξαμε να φτιάξουμε τις σχέσεις μας πάλι εδώ στα Βαλκάνια, τα δίκτυά μας τα επενδυτικά, τα τραπεζικά, τα ανθρώπινα, τα οικογενειακά.

Τα 15 πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα όλοι κοίταξαν πώς να ετοιμαστούν και να γίνουν κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε. 

Και πρόσθεσε: «Η συνάντησή μας σήμερα και η δουλειά που γίνεται, επιδιώκει να συνδυάσει αυτές τις δύο περιόδους.

Να γίνει όλη η περιοχή κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να αναπτύξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις με τρόπο που να είναι ωφέλιμος και στην παρουσία όλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και γι’ αυτό υπογραμμίζουμε, με τον τόπο μας ο καθένας, ότι η διεύρυνση και η Ανατολική Γειτονία είναι και μια υπόθεση δική μας.

Γι’ αυτό, εμείς κάνουμε στις 11-12 Μαΐου μια διεθνή διάσκεψή -η δεύτερη που κάνουμε- μαζί με τα  υποψήφια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί θέλουμε το μέλλον να το φτιάξουμε μαζί. Εμείς που είμαστε κράτη-μέλη και αυτοί που έρχονται».

Loading...