«Κολοτούμπα» ΠΟΥ για τη μεταδοτικότητα ασυμπτωματικών φορέων

Σπάνια είναι η μετάδοση του κορOνοϊού από ένα άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Μαρία Βαν Κέρκοβ, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «από τα δεδομένα που έχουμε, φαίνεται να είναι ακόμη σπάνιο ένας ασυμπτωματικός άνθρωπος να μεταδίδει τον ιό σε κάποιον άλλον».

Η Δρ Βαν Κέρκοβ πρόσθεσε ότι το συμπέρασμα έρχεται μετά την παρακολούθηση δεδομένων από συστήματα ιχνηλάτησης πολλών χωρών. Εξήγησε ότι τα ασυμπτωματικά κρούσματα ταυτοποιούνται συνήθως ως επαφές ενός ατόμου με συμπτώματα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει εξαιρετικά χαμηλή μετάδοση στις επαφές των ασυμπτωματικών ασθενών.

Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν ζωντανούς ιούς από δείγματα που ελήφθησαν από 300 ασυμπτωματικά περιστατικά στην Ουχάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η ίδια ωστόσο 24 ώρες μετά έκανε στροφή 180 μοιρών δηλώνοντας ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για την μετάδοση από ασυμπτωματικούς δεν ήταν ακριβείς. Όπως είπε στηρίχθηκε μόλις σε δυο τρεις έρευνες και ότι υπήρξε «παρεξήγηση» με την δήλωση ότι οι ασυμπτωματικοί σπάνια μεταδίδουν τον κορωνοϊό.

«Απλά αντέδρασα σε μια ερώτηση, δεν εξέφραζα την πολιτική του ΠΟΥ ή κάτι τέτοιο», είπε. Συμπλήρωσε ότι οι εκτιμήσεις για την μετάδοση από ασυμπτωματικούς προήλθαν από αρχικά μοντέλα τα οποία δεν προσφέρουν ακριβείς αναπαραστάσεις. «Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που μένει ανοικτό».