«Κλείδωσε” η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν – Πότε πάει στη Μόσχα ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας

Επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα και να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε για τις 12 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα Σελίδα”.

Η επερχόμενη συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αφενός έρχεται ως προσπάθεια επούλωσης των πληγών που άνοιξαν στις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών,

αφετέρου θα σηματοδοτήσει την από εδώ και στο εξής συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη.

Μια επίσκεψη που είχε μεν προγραμματιστεί , όμως είχε «παγώσει”.

Παρά το ψυχρό κλίμα, οι διπλωματικές αποστολές εργάστηκαν ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι αλλά και να διαμορφωθεί η ατζέντα των συζητήσεων, που θα οριοθετεί και το μέλλον της ελληνορωσικής συνεργασίας.

Στη ρωσική πρωτεύουσα μετέβησαν αρκετές φορές Έλληνες απεσταλμένοι, ως προπομποί της επίσκεψης για να βελτιωθεί το κλίμα, και ως αποτέλεσμα προέκυψε η οριστική ημερομηνία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Οι σχέσεις των δύο κρατών και το περιθώριο συνεργασίας σε μια σειρά τομέων όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η ενέργεια, οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και εθνικά ζητήματα

όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, θα βρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας” στο επίκεντρο της συζήτησης Τσίπρα-Πούτιν.

Ιδιαίτερα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι προσπάθειες οριστικής επίλυσης στο πρόβλημα της Συρίας φαίνεται ότι θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος της συζήτησης των δύο ηγετών, παράλληλα με τις προτάσεις για μόνιμη ειρήνη στην «ταραγμένη” γειτονιά μας.

Η αναθέρμανση των «παγωμένων” σχέσεων Αθήνας-Μόσχας θα έχει αφετηρία τη ρωσική πρωτεύουσα από τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Πριν από τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στις 5 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής τα αποτελέσματα της οποίας θα έχουν στη διάθεσή τους ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος στη συνάντησή τους.