ΙΤΑΛΙΑ: Ο πρόεδρος της Ματαρέλα την οδήγησε σε αδιέξοδο: Οργή του ιταλικού λαού για το «πραξικόπημα» – Εκλογές μέσα στο θέρος

Σε πρωτοφανή κρίση έχει βρίσκεται η Ιταλία μετά την «πραξικοπηματική» ενέργεια του προέδρου της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να μην επιτρέψει την υπουργοποίηση του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, ο οποίος ήταν η επιλογή των δύο αντισυστημικών κομμάτων- της Λέγκα και του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ πριν στα μεταπολεμικά χρόνια όπου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες επικράτησαν δημοκρατικά καθεστώτα, να έχει συμβεί τέτοια αποδόμηση ενός εκλογικού αποτελέσματος διότι κάποιοι το θεωρούν… απαράδεκτο!

Ο Σ.Ματαρέλα με την ενέργειά του αυτή, επέτρεψε σε διάφορα πολυεθνικά κέντρα να αμφισβητήσουν την επιλογή ενός λαού και να παρουσιάζονται οι εκλογές ως νόμιμες ή παράνομες ανάλογα με το αν το αποτέλεσμα ευχαριστεί τις αγορές και την ΕΕ ή όχι.

Το εντυπωσιακό είναι πως και τα ΜΜΕ στο σύνολό τους διαχειρίζονται πολύ «μαλακά» την προεδρική ενέργεια 

Μπορεί ο πρόεδρος στην Ιταλία έχει δια νόμου την εξουσία να διορίζει και να απορρίπτει υποψήφιους υπουργούς, όμως αυτή η ενέργεια του Ματαρέλα προκάλεσε την οργή του ιταλικού λαού και αναμένεται να δώσει επιπλέον ψήφους στα 2 αντισυστημικά κόμματα.

Ο πρόεδρος του κινήματος Πέντε Αστέρων κάλεσε τους Ιταλούς να ξεχυθούν στους δρόμους της Ρώμης στις 2 Ιουνίου, ανήμερα της εθνικής εορτής της Ιταλίας όπως και ο ηγέτης της Λέγκα,Ματέο Σαλβίνι, καλεί σε λαικές κινητοποιήσεις κατά του Ιταλού προέδρο ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο τα δύο αντισυστημικά κόμματα να κατέβουν μαζί τις επικείμενες εκλογές.

Ο Κάρλο Κοταρέλι, αναμένοταν να παρουσιάσει νέα υπουργική λίστα στον πρόεδρο χτες το απόγευμα. 

Χωρίς να ανακοινώσει τίποτα στον Σέρτζιο Ματαρέλα ο Κοταρέλι αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο. Η συγκεκριμένη κίνηση πιθανώς δείχνει ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ενδεχομένως σκοπεύει να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Λίγο μετά την αποχώρηση του Κοταρέλι, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο ανακοίνωσε ότι «ο Κάρλο Κοταρέλι ενημέρωσε τον ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί». 

Ιταλικά μέσα αποδίδουν την αναβολή στο γεγονός ότι ο Κάρλο Κοταρέλι, ο πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έλαβε από τον πρόεδρο της Ιταλίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των μεγάλων κομμάτων της χώρας μέχρι τις κάλπες, που θα στήνονταν από τον Σεπτέμβριο έως και τις αρχές του 2019.

Αλλά αυτό ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα συμβεί. Το απίθανο θα ήταν να συναίβενε το αντίθετο. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να διαλύσει τη βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες και να στήσει κάλπες ακόμη και στις 29 Ιουλίου.

Το σενάριο αυτό άρχισε να κυκλοφορεί αμέσως μετά την συνάντηση του Κοταρέλι με τον Ματαρέλα το απόγευμα της Τρίτης, ένα τετ-α-τετ που ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθούν δηλώσεις.

Η ιταλικής προεδρία διαρρέει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κοταρέλι δεν ανέφερε πως θα επιστρέψει την εντολή αλλά πως βάζει τα τελευταία ονόματα στην λίστα με τα μέλη της κυβέρνησής του.

Ως πιθανότερες ημερομηνίες προσφυγής στις κάλπες δείχνουν η 29η Ιουλίου ή η 5η Αυγούστου. 

Όμως, ένα τέτοιο σενάριο σημαίνει άμεση διάλυση βουλής και γερουσίας και είτε δίμηνη πρωθυπουργική θητεία του Κάρλο Κοταρέλι, χωρίς να αποκλείεται η παραμονή του Τζεντιλόνι στην πρωθυπουργία. 

Υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τάχθηκαν όλα, σχεδόν, τα κόμματα.

Στα social media αποκαλούν τον Ματαρέλα δικτάτορα, πραξικοπηματία, ή μαριονέτα της ΕΕ. «Η μαφία σκότωσε τον λάθος Ματαρέλα», έγραψε κάποιος χρήστης του Twitter. 

Εννοώντας τον Πιερσάντι Ματαρέλα, πρόεδρο της περιφέρειας της Σικελίας, που δολοφονήθηκε από τη μαφία το 1980. Τον πυροβόλησε εκτελεστής της μαφίας και πέθανε στα χέρια του μικρότερου αδελφού του.

Αλλος, ευχήθηκε ο Ιταλός πρόεδρος να έχει έναν οδυνηρό θάνατο με ουράνιο.

Η ιταλική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τις απειλές που δέχεται ο Ματαρέλα για τη ζωή του, ενώ θα αυξήσει την «παρακολούθηση» ιστοσελίδων και λογαριασμών στα social media που ζητούν να πάθει κάτι κακό ο πρόεδρος της χώρας. 

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια, ενόψει των νέων εκλογών που αναμένεται να γίνουν.

«Θα συμμαχήσω με τον Μπερλουσκόνι μόνον αν δεχθεί την αλλαγή των ευρωπαϊκών κανόνων. Δεν μπορώ να συμπορευθώ με όποιον θεωρεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκα.

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε παράλληλα ότι θα ήθελε να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές τόσο ο Τζουζέπε Κόντε όσο και ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα.