ΗΠΑ: Η Κίνα λέει ψέματα για τον αριθμό κρουσμάτων στο Πεκίνο!

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις ανακοινώσεις για τα νέα κρούσματα στο Πεκίνο λέγοντας πως αυτοί δεν είναι οι πραγματικοί αριθμοί και αμφισβητώντας όσα αναφέρει η Κίνα.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πάνω από 180 κρούσματα στο Πεκίνο από την προηγούμενη εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το νέο ξέσπασμα της επιδημίας παραμένει “υπό έλεγχο”.

“Θα ήθελα να πιστέψω ότι οι αριθμοί τους είναι πιο κοντά στην αλήθεια από όσο είχαμε παρατηρήσει στην Γουχάν και σε άλλες περιοχές της Κίνας, όμως μένει να το δούμε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την ανατολική Ασία, Ντέιβιντ Στίλγουελ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι λένε ψέματα για τον απολογισμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορονοϊό στη χώρα. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί συνολικά σχεδόν 83.300 κρούσματα και περισσότεροι από 4.600 θάνατοι.

Κατηγορίες για απόκρυψη του κορονοϊού
Παράλληλα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι το Πεκίνο απέκρυψε το πραγματικό εύρος και τη σοβαρότητα της επιδημίας, η οποία πρωτοεμφανίστηκε σε αγορά της κινεζικής πόλης Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, γεγονός που διευκόλυνε την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ο οποίος πλέον έχει σκοτώσει περισσότερους από 450.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

“Όταν πρόκειται για αριθμούς, η αξιοπιστία είναι σημαντική. Και μόλις έχει χαθεί η αξιοπιστία, είναι πολύ δύσκολο να την ανακτήσουμε”, εκτίμησε ο Στίλγουελ επικαλούμενος “πολύ αξιόπιστες και μη πολιτικοποιημένες εκτιμήσεις που προέρχονται από επιστημονικές δημοσιεύσεις”, σύμφωνα με τις οποίες θα ήτα απλώς “αδύνατο” ο επίσημος απολογισμός των κινεζικών αρχών να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και ότι στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι “δεκαπλάσιος”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί” η εμπιστοσύνη προς την Κίνα θα ήταν “να δεχθεί την αποστολή ουδέτερων παρατηρητών που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι συνέβη ακριβώς” στην αρχή της επιδημίας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε ξεκάθαρα το αίτημα για “διαφάνεια” κατά τις συνομιλίες του με τον υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο Γιάνγκ Γιετσί την Τετάρτη στη Χαβάη.

Από την πλευρά της η Κίνα δημοσίευσε τα στοιχεία του γονιδιώματος πίσω πίσω από την πρόσφατη επανεμφάνιση του κορονοϊού στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον κρατικό ιστότοπο Εθνικό Μικροβιολογικό Κέντρο Δεδομένων.

Επίσης το Beijing News μετέδωσε ότι το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έστειλε τα στοιχεία του γονιδιώματος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.