Ινδονησία: «Ξύπνησαν» δύο ηφαίστεια μετά το φονικό σεισμό και το τσουνάμι

Ινδονησία: «Ξύπνησαν» δύο ηφαίστεια

Πέντε μέρες μετά το φονικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στην κεντρική Ινδονησία ένα ηφαίστειο εξερράγη στο ίδιο νησί προκαλώντας νέο κύμα πανικού στους κατοίκους.

Το όρος Σοπουτάν στην επαρχία του Βόρειου Σουλαουέζι άρχισε το πρωί τοπική ώρα να ξερνά τέφρα σε ύψος έξι χιλιομέτρων στον ουρανό.

Οι Αρχές έσπευσαν να προειδοποιήσουν τα πληρώματα αεροσκαφών για τον κίνδυνο από την ηφαιστειακή τέφρα.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι η ενεργοποίηση του Σοπουτάν θα δυσχεράνει τις προσπάθειες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους που έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο αριθμός των θυμάτων εξακολουθεί να ανεβαίνει στο Πάλου καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο αριθμός των θυμάτων εξακολουθεί να ανεβαίνει στο Πάλου καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες (Φωτογραφία: ΑΡ)

Τουλάχιστον 1.340 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στο νησί και το τσουνάμι που σάρωσε την παραλιακή πρωτεύουσά του, το Πάλου.

Οι Αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού μετά την έκρηξη του ηφαιστείου καλώντας το κοινό να αποφύγει τη γύρω περιοχή και να φέρει μαζί του μάσκες σε περίπτωση που «βρέξει» τέφρα.

Εξερράγη κι άλλο ηφαίστειο στην Ιάβα

Λίγο μετά την έκρηξη του Σοπουτάν ένα άλλο ηφαίστειο άρχισε να βρυχάται στην Ιάβα.

Ο «Γιος του Κρακατόα», όπως είναι γνωστό το ηφαίστειο, εκτοξεύει λάβα στον ουρανό, ενώ ρυάκια κυλούν στις πλαγιές του. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών της Ινδονησίας, Σουτόπο Πούργο Νουγκρόχο, έσπευσε μέσω Twitter να καθησυχάσει τους κατοίκους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Το ηφαίστειο “Γιος του Κρακατόα” εκρήγνυται σχεδόν καθημερινά… Δεν κινδυνεύει η ασφάλειά σας αν μείνετε εκτός ακτίνας δύο χιλιομέτρων από τον κρατήρα του.»

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, που δίνει μερικούς από τους μεγαλύτερους σεισμούς στον πλανήτη. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν 452 ηφαίστειο.