Η Βουλγαρία σαμποτάρει και πάλι τον αγωγό «Turk Stream»

Ρώσος ειδικός αναφέρει ότι “η βουλγαρική πλευρά, αν και όπως έδειξε πρόσφατη αμερικανική δημοσκόπηση οι Βούλγαροι (η Σερβία δεν συμμετείχε) είναι πλέον φιλορωσικός λαός σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο που με τον αγωγό Turk Stream τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και το όλο έργο μπορεί να οδηγηθεί ξανά σε πλήρη αποτυχία.

Ας θυμηθούμε τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα έπρεπε να περάσει από το έδαφος της Βουλγαρίας, αποφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη για την βουλγαρική πλευρά, τονίζει ο ίδιος.

Η Σόφια αρνήθηκε να συμμετάσχει στο σχέδιο μετά την έναρξη των πρώτων εργασιών από τη Ρωσία,και την πτώση του Προέδρου Παρβάνωφ από την εξουσία.

Ακολούθησε το συμβάν με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Belene, ο οποίος κατέληξε σε δίκη με την ρωσική εταιρεία και τέλος, η Βουλγαρία έγινε η μόνη χώρα που έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη με ανθρωπιστικό φορτίο και προορισμό τη Συρία.

Η Ρωσία, παρ ‘όλη αυτή την αρνητικότητα, συμφώνησε να κατασκευάσει τον αγωγό Turk Stream, κατά μήκος της βουλγαρικής επικράτειας. Ωστόσο, οι «εταίροι» Βούλγαροι, που υποσχέθηκαν να κάνουν τα πάντα εγκαίρως, έκαναν και πάλι τα δικά τους κόλπα. Η Σόφια άρχισε και πάλι να σφίγγει την στρόφιγγα.

Εκτός από την καθυστέρηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, η «αδελφική» Βουλγαρία κατόρθωσε να κατηγορήσει δύο Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρίσκονταν πίσω από τη δηλητηρίαση τριών Βουλγάρων επιχειρηματιών.

Το αποκορύφωμα αυτής της δράσης ήταν ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, σχετικά με μια διττή «μαχαιριά» στη Μόσχα, αφενός με τη μείωση του όγκου ρωσικού φυσικού αερίου και αφετέρου με τη μετάβαση στο αμερικανικό υγροποιημένο αέριο. Την ίδια στιγμή, η Σόφια εξακολουθεί να ζητά εκπτώσεις για το φυσικό αέριο από τη Gazprom.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τέτοια στάση απέναντι στην Ρωσία, είναι χαρακτηριστική για τη σύγχρονη Βουλγαρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Ρώσοι επενδυτές δεν θέλουν να επενδύσουν σε αυτήν την χώρα.

Ωστόσο, η Ρωσία είναι υπομονετική. Και αυτό το πλεονέκτημα της επιτρέπει να κερδίσει τις πιο πολύπλοκες γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις. Έτσι θα γίνει και αυτήν την φορά, κατέληξε ο Ρώσος ειδικός.

Το έργο του αγωγού Turk Stream δεν το ευνοεί ούτε η ΕΕ ούτε φυσικά οι ΗΠΑ για τα δικά τους γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια.

Εκτιμάται όμως ότι η σοβαρή αντιπαράθεση Ρωσίας και ΗΠΑ στα Βαλκάνια η οποία έχει εμφανιστεί εδώ και καιρό, θα «αγριέψει» ακόμα πιο πολύ με αφορμή τους Σερβοβόσνιους και την πιθανή απόσχιση τους και στην συνέχεια θα καταλήξει σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας αλλά και των Σκοπίων.