Λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών ( τρύπα του όζοντος ) οι UVA/ UVB ακτινοβολία του ήλιου είναι έντονη όλο το χρόνο οπότε απαιτείται προστασία χειμώνα – καλοκαίρι. Είναι πολύ βασική η σωστή επιλογή αντηλιακού ανάλογα με τον τύπο δέρματος.

Η γιατρός Έλενα Πολυμέρου - Μπόκοτα γράφει για την Ηλιοπροστασία

Τα ανοιχτά χρώματα και ευαίσθητα δέρματα χρήζουν ειδικών αντηλιακών με καταπραϋντικούς παράγοντες και υψηλό spf δείκτη. Στα λιπαρά δέρματα ταιριάζουν αντηλιακά με σμηγματορρυθμιστικούς  παράγοντες και χαμηλότερο spf. Τα σκούρα δέρματα είναι πιο προστατευμένα στον ήλιο αλλά παρόλα αυτά χρήζουν αντηλιακής προστασίας γιατί σε αυτά ευνοούνται οι δερματικές κηλίδες διαφόρων τύπων.

Τους χειμερινούς μήνες μία σωστή κρέμα ημέρας με spf 20 είναι επαρκής για τα περισσότερα άτομα, όχι βέβαια για τυχόν διακοπές στα χιόνια όπου παρατηρείται μεγάλη ηλιακή αντανάκλαση και απορρόφηση.

Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε στο νου μας ότι πρέπει να είμαστε πιο σχολαστικοί στη χρήση του αντηλιακού όσον αφορά την συχνότητα και την ποσότητα. Σε γενικές γραμμές η κάλυψη από ένα κοινό αντηλιακό φαρμακευτικού τύπου είναι 2ωρη. Ιδιαίτερη προστασία χρήζουν βρέφη και παιδιά καθώς και άτομα με δερματικές βλάβες.

Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας και δοκιμάστε μαζί του διάφορα είδη αντηλιακών γιατί το αντηλιακό που σας ταιριάζει πρέπει να ενυδατώνει και να προστατεύει χωρίς να λιπαίνει.

Τέλος για την σύγχρονη γυναίκα πολύ χρήσιμες έχουν αποδειχτεί  οι CC κρέμες (ενυδάτωση + προστασία + χρώμα: 3 σε 1) και τα αντηλιακά με χρώμα σε διάφορες αποχρώσεις, γιατί συνδυάζουν την εύκολη και γρήγορη χρήση με τα οφέλη του φαρμακευτικού προϊόντος (paraben free / oil free). Και όλα αυτά γιατί όλοι ξέρουμε ότι ο ήλιος μας ωφελεί σε πολλούς τομείς οπότε πρέπει να τον αποφεύγουμε μόνο τις επικίνδυνες ώρες του μεσημεριού!

Έλενα Γ. Πολυμέρου – Μπόκοτα

Ιατρός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

MSc Αισθητικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Ρώμης

Αισθητική – Επεμβατική Δερματολογία – Εφαρμογές Laser

Τηλ. Επικοινωνίας 6972 324908 e –mail : elenaplmr@yahoo.gr

Loading...