Η Αυστραλία «παράγει» ελληνική φέτα και κυπριακό χαλούμι (βίντεο)

Την ελληνική φέτα και το κυπριακό χαλούμι ζήλεψε η Αυστραλία η οποία διαθέτει στην αγορά τυρί «Fetta» και τυρί «Haloumi» με τις συσκευασίες να μην κάνουν τουλάχιστον σε εμφανές μέρος διευκρινίσεις τύπου «greek style» ή «feta like» ενώ αντιθέτως αναγράφεται σε εμφανή θέση ότι πρόκειται για τοπικά αυστραλιανά προϊόντα.

Η εμπορική αυτή πολιτική αναδεικνύει για άλλη μία φορά τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ – Αυστραλίας αλλά και σε άλλες, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να τείνουν να βρεθούν σε δεινή θέση και να παραμείνουν ανοχύρωτες απέναντι σε εμπορικές πολιτικές για τις οποίες δεν υπάρχουν ξεκάθαρες γραμμές και δεν έχουν μελετηθεί ως προς τις διατυπώσεις μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η «φέτα» και το «χαλούμι» που διαθέτει η αυστραλιανή επιχείρηση Riverina. Οι συσκευασίες της δεν έχουν κάποια διευκρίνιση ότι είναι «τύπου φέτα» ή κάτι αντίστοιχο ενώ στο site της επιχείρησης υπάρχουν και ιδέες με συνταγές για φέτα και χαλούμι.

Φυσικά σε ένα βίντεο περιγράφεται και ο τρόπος παραγωγής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που περιγράφεται η φέτα. Όπως αναφέρει η επιχείρηση, «το τυρί Fetta Cheese Dairy της Ελλάδας είναι ένα μαλακό τυρί που έχει ωριμάσει και έχει άσπρο χρώμα και ανοιχτή υφή. Έχει ελαφρώς όξινη γεύση, η διάρκεια ζωής του είναι έξι μήνες από την ημερομηνία παρασκευής για πακέτα, 12 μήνες για τα προϊόντα σε κύπελλο. Το Fetta χρησιμοποιείται συνήθως ως επιτραπέζιο τυρί, καθώς και σε σαλάτες (ελληνική σαλάτα) και αρτοσκευάσματα».