Γιατί το χαβιάρι είναι τόσο ακριβό; Η τροφή πολυτελείας και οι λόγοι που την κάνουν τόσο ξεχωριστή (βίντεο)

Το χαβιάρι είναι μια εκλεκτή τροφή που αποτελεί είδος πολυτελείας λόγω της ακριβής τιμής του. Είναι συνδεδεμένο με την τάξη της υψηλής κοινωνίας και χαρακτηρίζεται ως ο «μαύρος χρυσός της γεύσης». Ποιος είναι όμως ο λόγος που αποτελεί το ακριβότερο τρόφιμο του πλανήτη;

Το χαβιάρι, προέρχεται από την τουρκική λέξη «havyar», ή την αραβική «khavyar», η οποία αναφέρεται στα παστωμένα αυγά του – σπάνιου πλέον – οξυρρύγχου, ενός ψαριού της Μαύρης Θάλασσας. Σήμερα η τιμή του ανέρχεται στα 35.000 δολάρια ανά κιλό, όμως δεν αρέσει σε όλους αφού πρόκειται για μια ιδιαίτερη γεύση.

Βέβαια το χαβιάρι δεν αποτελούσε πάντα σύμβολο της ελίτ, ούτε θεωρούνταν πολύτιμο. Πιο συγκεκριμένα, τον 19ο αιώνα ήταν ένας πολύ συνηθισμένος μεζές και σερβίρονταν δωρεάν σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως οι ξηροί καρποί σήμερα. Στην Ευρώπη, μάλιστα, οι ψαράδες τάιζαν τα γουρούνια με τα αυγά ψαριών, ή παρατούσαν τα αυγά στην παραλία να χαλάσουν.

Ο λόγος που το χαβιάρι άλλαξε χαρακτήρα είναι λόγο της προέλευσης τους, η οποία δεν είναι από οπουδήποτε, παρά μόνο από αυγά οξυρρύγχου, που πλέον στον κόσμο υπάρχουν μόνο 27 είδη, τα οποία βρίσκονται στην Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία. Δυστυχώς όμως επειδή το συγκεκριμένο ψάρι είναι είδος υπό εξαφάνιση, τα αυγά του είναι κάτι πολύ σπάνιο, για αυτό και το τεράστιο κόστος τους.

Αιτία της εξαφάνισης του οξυρρύγχου είναι η υπερ-αλίευση του πληθυσμού του είδους του και κατά συνέπεια η καταστροφή των οικότοπών του.

Το 2010, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, συμπεριέλαβε 18 είδη στον κόκκινο κατάλογο για τα είδη υπό εξαφάνιση, καθιστώντας τον οξύρρυγχο, ένα από τα πιο απειλούμενα είδη στον πλανήτη.

Αυτή η κατάσταση με τη σειρά της οδηγεί σε δύο αποτελέσματα, αφού από τη μια βοηθούν ώστε το είδος του ψαριού αυτού να προστατευτεί κατά κάποιο τρόπο, και να ελαττωθεί η υπερ-αλίευση του, ενώ από την άλλη, αυτό το καθιστά ακόμα πιο πολύτιμο και η τιμή του φτάνει στα ύψη.