Γερμανία: Η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ εξελέγη πρόεδρος του CDU

Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ

Με οριακή πλειοψηφία 51,75% εξελέγη η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, διαδεχόμενη την Άνγκελα Μέρκελ, μετά από 18 χρόνια θητείας. 

Στον δεύτερο γύρο, η Κραμπ-Καρενμπάουερ έλαβε 517 ψήφους από τους 999 συνέδρους , έναντι 482 που έλαβε ο αντίπαλός της Φρίντριχ Μερτς, που απέσπασε ποσοστό 48,25% στον δεύτερο γύρο.

CDU Deutschlands

@CDU

Habemus @_A_K_K_ ist neue Vorsitzende der CDU Deutschlands! Herzlichen Glückwunsch.

212 people are talking about this

Ποια είναι η 56χρονη διάδοχος της Μέρκελ στο CDU

Η νέα αρχηγός του CDU, που για λόγους συντομίας αποκαλείται ως ΑΚΚ είναι καθολική, πιστή σύμμαχος και εκλεκτή της προκατόχου της, Άνγκελα Μέρκελ,

Μια ιδιότητα που θεωρήθηκε κατά την κούρσα διαδοχής ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και η μεγαλύτερη αδυναμία της ταυτόχρονα.

Η 56χρονη σήμερα πολιτικός, που θεωρείται ότι διακατέχεται από μίγμα συντηρητικών και προοδευτικών απόψεων,  ήταν πρωθυπουργός του Σάαρλαντ και διορίστηκε Γενική Γραμματέας του CDU νωρίτερα αυτή τη χρονιά.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Σάαρλαντ και το Βερολίνο, ενώ θεωρείται ότι πολιτικά βαδίζει στα χνάρια της Άνγκελα Μέρκελ.

Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες και έχει τρία παιδιά

Η νέα πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Ζάαρλαντ, που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.

Αν και έγινε μέλος του CDU από τα μαθητικά της χρόνια, το 1981, άρχισε την πολιτική της καριέρα το 1999, όταν εξελέγη μέχρι το 2018 βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν.

Από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου.

Η εκλογή της στη θέση της Γενικής Γραμματέως των Χριστιανοδημοκρατών, μετά από πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ, έγινε με το συντριπτικό ποσοστό 98,87%.

Για την προσωπική της ζωή, λίγα πράγματα είναι γνωστά. Με πατέρα δάσκαλο και μητέρα νοικοκυρά, η ΑΚΚ είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει 3 παιδιά.

Από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το σπίτι και τα παιδιά τα ανέλαβε ο σύζυγός της. Σπούδασε στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990).

Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός και η μουσική, κυρίως όμως το διάβασμα.

Sven Böll@SvenBoell

Hätte ⁦@_A_K_K_⁩ nicht eine so gute und hätte ⁦@_FriedrichMerz⁩ eine bessere Rede gehalten, wäre ein knappes Ergebnis vielleicht sogar gekippt.
Aber klar: Hätte, hätte…

See Sven Böll’s other Tweets

Αν και έχει στηρίξει την πολιτική της Μέρκελ για τους μετανάστες, που θεωρείται ότι προκάλεσε και μεγάλη φθορά στην εικόνα της καγκελαρίου, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει σοβαρά λάθη και έχει ασκήσει πιέσεις για απαγόρευση των προσφύγων που έχουν ποινικές καταδίκες.

CDU Sachsen-Anhalt

@cdulsa

@_A_K_K_ ist neue Vorsitzende der @CDU. Sie ist mit 517 von 999 gültigen Stimmen gewählt worden. Wir sagen herzlichen Glückwunsch 🌷

37 people are talking about this

Άγνωστο αν θα αναλάβει και την καγκελαρία

Η εκλογή της Κραμπ – Καρενμπάουερ στην ηγεσία του κόμματός της δεν σημαίνει αυτόματα και την ανάληψη της καγκελαρίας, στην οποία παραμένει η Άνγκελα Μέρκελ. Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί και οι επόμενες κινήσεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πάντως, η Καρενμπάουερ έχει κρατήσει να εννοηθεί ότι θέλει να πάει το κόμμα σε μια νέα κατεύθυνση, χωρίς να απορρίπτει την εποχή Μέρκελ.

Η νέα πρόεδρος του CDU κατάφερε να έρθει πρώτη, κερδίζοντας τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία Φρίντριχ Μερτς, που είχε στηρίξει, μεταξύ άλλων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

CDU/CSU

@cducsubt

Herzlichen Glückwunsch, liebe @_A_K_K_ ! Wir gratulieren ganz herzlich der neuen Parteivorsitzenden der @CDU

20 people are talking about this