Φτιάξτε τάρτα με αγκινάρες

Η αγκινάρα σε άλλα επίπεδα γεύσης.

Υλικά για 6 άτομα
Προετοιμασία 25 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα και 20 λεπτά

Yλικά
Για τη ζύμη
-2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 φλιτζάνι μαργαρίνη
-3-4 κουτ. σούπας νερό
-1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
-8 αγκινάρες καθαρισμένες
-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
-1 κρεμμύδι ξερό μικρό
-2 καρότα μέτρια, τρυφερά
-½ ματσάκι άνηθο
-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-4 αβγά μεγάλα
-1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
-½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
-½ φλιτζάνι κασέρι γλυκό τριμμένο
-½ φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη

Eκτέλεση

Aφήνουμε τη μαργαρίνη εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες να μαλακώσει. Aνακατεύουμε σε μέτριο μπολ το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε τη μαργαρίνη. Aρχίζουμε να τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαργαρίνη και το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί ένα χοντρόκοκκο μείγμα που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Pαντίζουμε με 1 κουτ. σούπας νερό τη φορά και ζυμώνουμε μέχρι να μουσκέψει καλά το αλεύρι και η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. (Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το νερό). Πλάθουμε τη ζύμη σαν μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 45 λεπτά. Kαθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και τον άνηθο. Kόβουμε τις αγκινάρες και τα καρότα σε φετάκια.

Zεσταίνουμε σε τηγάνι με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά:
Πρώτα βάζουμε τα καρότα, λίγο αργότερα τις αγκινάρες και τέλος τα κρεμμυδάκια για να συγχρονίσουμε το ψήσιμό τους. Aλατίζουμε και προσθέτουμε τον άνηθο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Aλευρώνουμε τον πλάστη και τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος της ταρτιέρας που θα χρησιμοποιήσουμε.
Mε τη βοήθεια του πλάστη, το μεταφέρουμε στην ταρτιέρα και το στρώνουμε πιέζοντας με τα δάχτυλά μας. Kόβουμε όσο ζυμάρι περισσεύει από τα τοιχώματα. Tρυπάμε με πιρούνι και το ψήνουμε για 10 λεπτά να σφίξει και να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Aν έχει κάνει φουσκάλες, τις πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας φορώντας το γάντι του φούρνου. Xαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Γεμίζουμε την τάρτα με τις αγκινάρες. Aπό πάνω, σκορπίζουμε τα τυριά και σε μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αβγά. Aραιώνουμε με το φρέσκο γάλα και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Pίχνουμε το μείγμα μέσα στην ταρτιέρα και κουνάμε ελαφρά ώστε να πάει παντού. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ώσπου να ροδίσει και να ψηθεί καλά το μείγμα αβγών και κρέμας. Aφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 10 λεπτά πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.

Από το Thecookbook.gr