Εθελοντές για να προσφέρουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αναζητά η Περιφέρεια Αττικής

Ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία για προσέλκυση εθελοντών οι οποίοι θα προσφέρουν αποκλειστικά στις Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, απευθύνει η Περιφέρεια Αττικής. Οι εθελοντές θα ενσωματωθούν σε όλο το φάσμα ειδικοτήτων και υπηρεσιών, τις οποίες οι μονάδες ενδέχεται να χρειάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Σε ειδική συνάντηση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), Στέλιο Προσαλίκα, συζητήθηκαν εκτενώς οι αυξημένες ανάγκες τις οποίες ο χώρος των ΜΦΗ καλείται να αντιμετωπίσει, όσο η επιδημία εξελίσσεται και απειλεί την ασφάλεια της ζωής των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων, οι οποίοι θεωρούνται η κατεξοχήν ευπαθής ομάδα του πληθυσμού απέναντι στον «Covid-19».

Λόγω της βαρύτητας της κρίσης της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών του χώρου της Υγείας, που εξαντλούν τα αποθέματα της χώρας σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι ΜΦΗ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποστελέχωσης του προσωπικού τους που τυχόν θα βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό, σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα χαρακτηρίζει ως απαραίτητη τη συνέχιση λειτουργίας τους και υπερεπείγουσα την ανάγκη φροντίδας, υποστήριξης και επιτήρησης της υγείας του ευάλωτου πληθυσμού των ηλικιωμένων και όλων των διαμενόντων σε αυτές.

Η δεξαμενή αυτή πλαισίωσης των αυξημένων αναγκών των ΜΦΗ κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας θα δημιουργηθεί από απλούς ανθρώπους μέχρι πολλές ιατρικές ειδικότητες ή και συνταξιούχους του ιατρονοσηλευτικού χώρου, οι οποίοι ενδέχεται, ανάλογα με την περιοχή τους, να είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες όπως νοσηλευτική, ιατρική φροντίδα, μαγείρεμα, φύλαξη χώρου, συντροφιά, τηλεπικοινωνία με συγγενείς κ.ά., προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε το θέμα της ασφάλειας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων από το δυναμικό των εθελοντών που θα προσέλθουν για να παράσχουν υπηρεσίες. Οι εθελοντές, για να μην επηρεάσουν κατά οποιοδήποτε τρόπο τη σχετική καραντίνα που έχουν επιτύχει οι μονάδες με την υλοποίηση των μέτρων της Περιφέρειας, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα υλικά προστασίας για τα οποία θα μεριμνήσει η περιφερειακή αρχή.

Οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη Γραμμή Βοήθειας για την πανδημία που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Αττικής στον τηλ. αριθμό 1110, όπου επίσης μπορούν να απευθυνθούν και οι κατά τόπους ΜΦΗ της Αττικής, προσδιορίζοντας τις ειδικές τους ανάγκες.

Ειδική φόρμα συμμετοχής μπορούν επίσης να συμπληρώσουν οι εθελοντές στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής.