Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σύρει το γεωτρύπανο της Deeposea Metro II στην κυπριακή ΑΟΖ με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει δώσει οδηγίες για έρευνες από την περιοχή της Ρόδου μέχρι και εντός των οικοπέδων της Κύπρου.

Εξέδωσαν μάλιστα και χάρτη με τις περιοχές αυτές προκαλώντας τη στιγμή που εταιρείες κολοσσοί και ο 6ος Αμερικανικός Στόλος βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όταν λοιπόν ο Ερντογάν αναφέρεται σε έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εύκολο να καταλάβει κανείς σε ποια περιοχή αναφέρεται. 

Η ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ για την ποιότητα των κοιτασμάτων στα οικόπεδα 6 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ εκνεύρισε ακόμη περισσότερο την Άγκυρα η οποία φαίνεται ότι επισπεύδει την αναχώρηση του πλωτού της γεωτρύπανου για την περιοχή.

Ο Ερντογάν έχει ήδη επιλέξει την “διπλωματία των κανονιοφόρων” στέλνοντας τα πολεμικά του να μπλοκάρουν το ιταλικό γεωτρύπανο τον περασμένο μήνα. Ο “τσαμπουκάς”, δημιούργησε όμως και ένα δεδομένο. Κάποιος άλλος πλέον μπορεί να ακολουθήσει την ίδια τακτική και απέναντι στο δικό του γεωτρύπανο.

Έτσι θεωρείται δεδομένο πως το Deeposea Metro II όταν κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή θεωρείται δεδομένο ότι θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Εδώ το ερώτημα είναι ποιος θα στείλει πλοία να εμποδίσουν το τουρκικό γεωτρύπανο να κάνει παράνομες έρευνες δημιουργώντας τετελεσμένες καταστάσεις. Μια εύκολη απάντηση είναι η Κύπρος.

Ο μικρός στόλος που έχει στη διάθεσή της είναι ικανός να παρεμποδίσει ένα πλωτό γεωτρύπανο, είναι όμως αδύνατο να μπει μπροστά στην τουρκική “αρμάδα”.

Η Κύπρος ωστόσο είναι αδύνατοι να αποδεχθεί μια τέτοια κίνηση και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιδράσει. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι μια κυπριακή δύναμη δεν μπορεί να τον σταματήσει.

 Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του “σουλτάνου” της Άγκυρας.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real είπε πως υπάρχει φόβος η Άγκυρα να προκαλέσει πολεμικά επεισόδια στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πολύ δύσκολα θα κάνει το ίδιο και στο Αιγαίο γνωρίζοντας ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δυνατότητα ίδια ισχύος απάντησης σε οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια και έτσι δεν θα ρισκάρει το γόητρο του στρατού της που αποτελεί και τον κορμό του καθεστώτος του Ερντογάν.

Στην Κυπριακή ΑΟΖ ωστόσο υπάρχουν ισχυρά αμερικανικά και γαλλικά συμφέροντα. Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν θα επιτρέψουν μια ανάφλεξη στην περιοχή όπου αναμένεται να “παιχτεί” για δεκαετίες το ενεργειακό παιχνίδι της Ευρώπης για την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα ο “τσαμπουκάς” απέναντι στην ENI μπορεί να πέρασε, όμως η ιταλική εταιρεία δραστηριοποιείται μαζί με την γαλλική Total και η Γαλλία, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, δεν θα έχει την ίδια αντίδραση.

Loading...