ΕΦΚΑ: Δείτε πότε «κόβεται» η σύνταξη χηρείας

Η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, «έρχεται» να «ρίξει φως» σχετικά με τη σύνταξη χηρείας και το πότε σταματά η καταβολή αυτής. Έτσι, η εν λόγω σύνταξη, «κόβεται» όταν ο δικαιούχος εργάζεται μετά την πάροδο μιας τριετίας από τον θάνατο του ή της συζύγου.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΕΦΚΑ, μετά τις νομοθετικές αλλαγές (νόμος 4611 του 2019) για τις συντάξεις χηρείας ισχύουν τα εξής:

1. Μετά τη λήξη της πρώτης τριετίας από τον θάνατο η σύνταξη στον επιζώντα σύζυγο ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης χορηγείται μειωμένα κατά 50% εφόσον εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

2. Εάν εργάζεται με μειωμένη απασχόληση (λιγότερες από 25 ημέρες εργασίας), το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου που δικαιούται ο επιζών θα πρέπει να μειώνεται κατά 50% μόνο για τις συγκεκριμένες ημέρες κατά τις οποίες εργάζεται ή αυτοαπασχολείται.

Στο έγγραφο του ΕΦΚΑ επισημαίνεται επίσης ότι ηλικιακά όρια που καθόριζαν τη διάρκεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης των επιζώντων δικαιούχων έχουν καταργηθεί με βάση τον ν.4611/2016. «Η σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλεται στους δικαιούχους ανεξαρτήτως από την ηλικία τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.