Τουλάχιστον 2.500 αστυνομικοί συμμετέχουν, σήμερα, από νωρίς το πρωί στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ., για τις εκδηλώσεις μνήμης αναφορικά με τη δολοφονία του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.

Η διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει σαφείς εντολές για ψυχραιμία και ήπια διαχείριση της πορείας των μαθητών, που θα γίνει νωρίς το μεσημέρι.

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο, πως οι αστυνομικοί θα προχωρήσουν σε προσαγωγές και συλλήψεις, σε περίπτωση επεισοδίων και καταστροφών σε περιουσίες.

Ωστόσο, επικρατεί έντονη ανησυχία, ότι κάποιοι θα εισχωρήσουν στην πορεία των μαθητών, ώστε να προκαλέσουν επεισόδια.

Παράλληλα, αυξημένα θα είναι τα μέτρα και το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πορείας των αντιεξουσιαστικών ομάδων, με σοβαρό ενδεχόμενο κάποιοι να προσπαθήσουν να μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε πεδίο συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το ειδικό υδροφόρο όχημα της ΕΛ.ΑΣ., ο Αίαντας, που έκανε την εμφάνισή του στα επεισόδια του Πολυτεχνείου, θα βρίσκεται και πάλι σε κοντινή απόσταση από τα Εξάρχεια, ώστε να επέμβει, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι Αρχές ήταν σε επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου, για το εάν θα έπρεπε να δοθεί από το προηγούμενο βράδυ το πανεπιστημιακό ίδρυμα για φύλαξη από την Αστυνομία, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί από κάποιες ομάδες σήμερα ως φρούριο, από το οποίο θα πετούν μολότοφ και ξύλα κουκουλοφόροι στους αστυνομικούς.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές προχώρησαν σε απομάκρυνση των οχημάτων από τον περίβολο των αστυνομικών τμημάτων για να αποφευχθούν τυχόν επιθέσεις σε αυτά. 

Επιπρόσθετα, εντολή για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας έχει δοθεί σε όλους τους αστυνομικούς, ενώ στις στατικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται στην περιοχή των Εξαρχείων έχει δημιουργηθεί ένα αόρατο πλέγμα ασφαλείας γύρω τους, με μηχανές και αστυνομικούς με πολιτικά, που θα περιπολούν γύρω από τις στατικές δυνάμεις, όπως στη διμοιρία που βρίσκεται στην Χαριλάου Τρικούπη.

Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται από το πρωί πάνω από τις δυο πορείες και θα δίνει συνεχώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Όπως κάθε χρόνο από το 2008, έτσι και φέτος, ανήμερα της 6ης του Δεκέμβρη, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια πριν δέκα χρόνια.

Μαθητές και φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ στο ίδιο σημείο έχει προγραμματιστεί και η απογευματινή πορεία, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00.

Στις 21:00 το βράδυ θα διοργανωθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στο σημείο δηλαδή που ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός.

Τις αντίστοιχες ώρες με της Αθήνας, θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης και το απόγευμα στις 18:00 σε πλήθος πόλεων της Ελλάδας, όπως η Πάτρα, η Λάρισα, η Κομοτηνή, τα Χανιά, τα Ιωάννινα και η Μυτιλήνη.

Loading...