Διοισοφάγειο υπερηχογράφημα

Το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα είναι μια ειδική  απεικονιστική εξέταση  για την διάγνωση παθήσεων της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων. Η γειτνίαση του οισοφάγου με την οπίσθια επιφάνεια της καρδίας  είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα  του διοισοφάγειου υπερηχογράφηματος σε σχέση με το απλό διαθωρακικό.  Λόγω της μικρής απόστασης από την καρδιά η διακριτική ικανότητα και η ευκρίνεια της απεικόνισης είναι πολύ καλύτερη. Το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα έχει κύρια ένδειξη σε παθήσεις των βαλβίδων της καρδίας,  της ανιούσας αορτής και για την διερεύνηση εμβολικών επεισοδίων.

Πριν την εξέταση

Ο ασθενής δεν πρέπει να φάει ή να πιει κάτι για τουλάχιστον 4-6 ώρες πριν την εξέταση. Είναι καλό επίσης να αποφευκτεί η κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη μέρα, καθώς και την ημέρα της εξέτασης.

Διαδικασία

Το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα διενεργείται σε υπερηχογραφικό εργαστήριο από εξιδεικευμένο καρδιολόγο με τη βοήθεια εκπαιδευμένης νοσηλεύτριας. Αρχικά ο ασθενής αφαιρεί τα ρούχα του από την μέση και πάνω. Αν έχει τεχνητή οδοντοστοιχεία αφαιρεί και αυτή. Στη συνέχεια η νοσηλεύτρια τοποθετεί φλεβοκαθετήρα στο αριστερό χέρι του ασθενούς και τον  συνδέει με monitor για να παρακολουθούνται ζωτικά σημεία όπως οι σφίξεις και ο κορεσμός οξυγόνου.

Ο καρδιολόγος ψεκάζει τον φάρυγγα του ατόμου με εκνέφωμα ξυλοκαϊνης για να προκαλέσει τοπική αναισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται ήπια καταστολή με ενδοφλέβια χορήγηση ηρεμιστικού. Αμέσως μετά εισάγεται το ενδοσκόπιο στον οισοφάγο για να γίνει η απεικόνιση της καρδιάς του ασθενούς. Η διάρκεια της εξέτασης δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά.

Μετά το πέρας της εξέτασης

Χορηγείται αντίδοτο και ο ασθενής παραμένει στον χώρο του εργαστηρίου για λίγα λεπτά μέχρι να συνέλθει πλήρως . Στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Επειδή έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία στον φάρυγγα, δεν πρέπει να φάει ή να πιει κάτι για περίπου 1 ώρα μετά την εξέταση. Ένας ήπιος ερεθισμός, για 1-2 ημέρες, στη περιοχή του φάρυγγα είναι φυσιολογικός.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα παραδίδονται στον ασθενή την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Ο θεράπων ιατρός αναλαμβάνει την αξιολόγησή τους.

Αλέξανδρος Δεληγεώργης
Καρδιολόγος συνεργάτης Metropolitan General, Ιατρικού Ψυχικού, Βιοκλινικής Αθηνών
Εξειδικευθείς στις Νεότερες Τεχνικές Ηχωκαρδιολογίας

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kardiologos-deligeorgis.gr