Του Ν. Ι. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

TO KINHMA «Δεν Πληρώνω» ιδρύθηκε ουσιαστικά ως ένα  ελληνικό πολιτικό κόμμα. Έκανε την εμφάνισή του τον Μάρτιο του 2012 , δημιουργήθηκε από πολίτες που συμμετείχαν οργανωμένα σε αυτό και αναπτύχθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μάϊου, μάλιστα, συμμετείχε με υποψηφίους και ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ τους είναι συχνές, η αρωγή τους σε συνανθρώπους άμεση, οι κινητοποιήσεις πολλές. Το τελευταίο διάστημα στέκονται δίπλα στην σκληρή δοκιμασία συνανθρώπων μας στην αποτρόπαια πράξη του πλειστηριασμού της κατοικίας τους  , ενώ ενημερώνουν τους πολίτες για τις παρασκηνιακές δράσεις των απανταχού «κορακιών». Αν και είναι ειρωνικό πως ξεκίνησαν με την συμπάθεια της…. τότε αντιπολιτευόμενης σημερινής κυβέρνησης συνεχίζουν με ηθική. Πρόσφατα ανάρτησαν στην επίσημη ιστοσελίδα τους ένα …. «κοινωνικό ρεπορτάζ» και αναφέρουν:

«ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ μας βρίσκονται ήδη οι δήθεν επενδυτές – γνωστοί λαϊκά ως «κοράκια» – που περιμένουν να αρπάξουν σε εξευτελιστικές τιμές την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών που θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μη μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Τουρισμός, τρόφιμα, real estate, το ευρύτερο εμπόριο, αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι οι τομείς που διερευνούν οι εκπρόσωποι των δήθεν επενδυτών, που ήδη έχουν κάνει τις απαραίτητες επαφές τους με τις τράπεζες για να επιλέξουν τα θηράματά τους. Το πλιάτσικο αναμένεται να είναι τεράστιο καθώς, μόνο σε μία εκ των «συστημικών» τραπεζών, 500 επιχειρήσεις ξενοδοχείων όλων των ειδών έχουν μπει στο μάτι των funds, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να λένε ότι ο συνολικός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων αγγίζει σήμερα τα 7,5 δισ. ευρώ και από τα δάνεια αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».

ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ  – «κοράκια» που ήρθαν ήδη στην Ελλάδα για να αρπάξουν την ακίνητη περιουσία των ανήμπορών δανειοληπτών είναι α) το Oaktree, μεγάλος αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός, με δραστηριότητες σε όλο το φάσμα των επενδύσεων η οποία ιδρύθηκε το 1995 και σήμερα διαχειρίζεται περίπου 80 δισ. δολάρια, β) η Valde Capital Investment, επενδυτικός οργανισμός με στρατηγική την εξαγορά πλειοψηφίας ή και 100% επιχειρήσεων, γ) η Paulson Fund, εταιρία διαχείρισης hedge fund από τη Nέα Yόρκη με σημαντικές επενδύσεις στις μετοχές των τραπεζών,(δ) η αμερικανική Marathon Asset Management, που δραστηριοποιείται στις διεθνείς χρηματαγορές, ε) το Fortress Investment Group, μεγάλο αμερικανικό hedge fund που είχε επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank, στ) H Apollo Global Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 164 δισ. δολαρίων με σημαντικές επενδύσεις στη N. Eυρώπη και κυρίως στην Iσπανία, όπου από το 2008 έχει αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και μία τράπεζα.

ΣΕ ΟΤΙ αφορά στα μικρότερης αξίας δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά, φαίνεται ότι το δρόμο έχει ανοίξει ήδη η ισπανική Aktua Financial Solutions, γνωστή από τις διά της βίας εξώσεις ιδιοκτητών από τα σπίτια τους στην Ισπανία. Η Aktua έχει ήδη από πέρσι κλείσει συμφωνία με την Alpha Bank και ίδρυσαν την Aktua Hellas, στην οποία έχει πλειοψηφική συμμετοχή η Aktua με 55%.

Η ΚΙΝΗΣΗ «Δεν πληρώνω» στις μέρες μας, δεν είναι μια «τάση». Είναι μια αληθινή και ζοφερή πραγματικότητα. Ίσως να ακούγεται επαναστατική μα δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αυτός ο ζυγός των απάνθρωπων , δυσβάσταχτων κι ακατανόητων  οικονομικών μέτρων είχε ξαναχτυπήσει στα μέσα της δεκαετίας του 70΄. Ο Ιταλός Ντάριο Φο είχε γράψει το ομώνυμο  έργο («Δεν πληρώνω») με τεράστια απήχηση και ακτινοβολία για την εποχή. Η τέχνη , άλλωστε, είναι ένα μεγάλο κι ανεξάντλητο οπλοστάσιο πολιτιστικής αντίστασης.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ που είχε παραχωρήσει ο Φο είχε αναφέρει: «Η σάτιρα είναι ένα αποτελεσματικό όπλο εναντίον της εξουσίας και γι’ αυτό έχουν προσπαθήσει να την καθυποτάξουν διαχρονικά. Δεν μπορούν να σκοτώσουν τη σάτιρα και την ελευθερία. Οι αντίπαλοί μας κοιτούν να μας πλήξουν πρωτίστως στο πολιτιστικό επίπεδο, στα θεάματα, στο θέατρο, στη λογοτεχνία. Χτυπούν τα θεμέλια, τις βάσεις μας. Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τον πολιτισμό και την κουλτούρα της; Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι η Αθήνα είναι παρούσα στη μνήμη όλων των λαών της Ευρώπης κυρίως χάρη στον πολιτισμό και στην κουλτούρα της. Ένας λαός χωρίς κουλτούρα είναι ένας ανίσχυρος λαός. Γίνεται με ευκολία δεσμώτης».

«ΑΥΤΟ που ζήσαμε εμείς το έζησαν και οι παππούδες μας. Η απάτη γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Οι κλέφτες που δεν πάνε ποτέ φυλακή. Το ίδιο πράγμα. Η διαφθορά. Να κλέβεις το κράτος. Πράγματα που επαναλαμβάνονται σε όλους τους πολιτισμούς. Γι’ αυτό όταν θα ξέρουμε την τεχνική του αντιπάλου μας, θα έχουμε την πιθανότητα να τον κερδίσουμε».

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ πόσο δίκιο είχε… Μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικού μαρασμού , χωρίς να πείθει κανένας ανασχηματισμός ως προς τις ειλημμένες αποφάσεις, τελικά δεν έχουμε για να πληρώσουμε τίποτε άλλο. Ούτε καν τις αμαρτίες μας, για τις πολιτικές επιλογές του παρελθόντος. Καλή σας ημέρα. 

Loading...