Δεκτή έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης την τροπολογία των «16» για μεταφορά των δημοτικών εκλογών – «Φουλ» για 4πλές κάλπες

εκλογές

Δεκτή έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης την τροπολογία που κατέθεσαν οι «16» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίοι χαρακτηρίζονται και «προεδρικοί».

Για τη διεξαγωγή μαζί των ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου του αυτοδιοικητικών εκλογών, τον Μάιο του 2019 «κλειδώνοντας» έτσι το σενάριο της 4πλής κάλπης και ότι προκύψει.

Σαφή στοιχεία πανικού εκδηλώνει πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς τροπολογία 16 «προεδρικών» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζει την… αλλαγμένη, επίσης από την κυβέρνηση, ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών!

Στο νυν νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» πέρναγε και τυπικά η αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών από τον Μάϊο στον Οκτώβριο του 2019.

Συγκεκριμένα η ημερομηνία των δημοτικών και περιφερειακών είχε από την ίδια την κυβέρνηση, μετατεθεί από τον Μάϊο του 2019, όπου επρόκειτο να διεξαχθούν στις 12 και στις 19 του μήνα (στις 19/05/2019 μαζί με τις ευρωεκλογές) τον Οκτώβριο του 2019, για την ακρίβεια στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2019.

Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση σκόπευε να κάνει εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, ήξερε ότι θα τις έχανε, ήλπιζε ότι θα τις έχανε με μικρή διαφορά και ήθελε να ακολουθήσουν τον Οκτώβριο οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκεί πίστευε ότι θα κατέγραφε ένα πρώτο καλύτερο αποτέλεσμα εν όψει τον νέων εκλογών που έχουν την πεποίθηση τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα ακολουθήσουν τον Μάρτιο του 2020 λόγω της αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού δύσκολα οι αντίπαλοι (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ίσως και ένα δεξιό κόμμα) θα συγκέντρωναν τις απαραίτητες 180 ψήφους για να εκλέξουν ΠτΔ τον Ιανουάριο του 2020!

Και οι εκλογές του 2020 θα γίνονταν με απλή αναλογική, αφού άλλαξε το εκλογικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναμπεί στο παιχνίδι εξουσίας, έστω και ως δεύτερο κόμμα.

Είναι η περίφημη «στρατηγική των δύο γύρων», η οποία μετά το Σκοπιανό και την εξαέρωση των ΑΝΕΛ, αλλά και την τεράστια διαφορά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, αναθεωρήθηκε.

Πλέον στόχος είναι η επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά άνω του 20%.

Και αυτή είναι η βασική αιτία που «μπουκώνεται» ο Μάϊος του 2019 με συνολικά 4 κάλπες, αν φυσικά γίνουν και εθνικές εκλογές: Εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές!

Όλες σε δύο Κυριακές!

Η στόχευση είναι μία: Η μείωση της έκτασης της ήττας.

Μία χώρα της οποίας οι μισοί πολίτες θα κυνηγούν τους άλλους μισούς για να τους ψηφίσουν, είναι το ιδανικό εκλογικό περιβάλλον για την επιβίωση ενός κυβερνητικού κόμματος, καθώς π.χ. οι περιφερειάρχες ή οι δήμαρχοι της ΝΔ που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στη χώρα θα κυνηγούν την ψήφο και την πολιτική τους επιβίωση και όχι την ψήφο της ΝΔ.

Οι προσκείμενοι στη ΝΔ υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, θα τρέχουν για τις δικές τους ψήφους και όχι για τις ψήφους του κόμματος, κλπ.

Θα επιβεβαιωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός; Δύσκολα.

Η ήττα μετά το Σκοπιανό είναι βέβαιη και θα είναι ευρεία.

Πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι ΑΝΕΛ θα υποστούν αυτό που λένε «στρατηγική ήττα» ανάλογη με αυτή που υπέστησαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ το 2012 και θα πάψουν να πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή.

Στην τροπολογία που κατέθεσαν αργά χθες το βράδυ υπήρξε μια αλλαγή με βάση την οποία επανήλθαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα προτείνουν να διεξαχθούν μαζί οι ευρωεκλογές με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και όχι με τον β’ γύρο όπως πρότειναν αρχικά.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι «η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη» οι βουλευτές με την νέα τροπολογία προτείνουν

«κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023».

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των συνταγματικών θεμάτων για την θητεία των αιρετών αρχόντων της αυτοδιοίκησης, που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Η αρχική τροπολογία ανέφερε: «Προτείνεται κατ’ εξαίρεση και για πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου (Κλεισθένης) η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό χρόνο.

Δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας ψηφοφορίας για την επιλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019.

Και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023».