Ιστορική Συμφωνία – Εγγυήσεις ασφαλείας θα παρέχει ο Τράμπ – O Κίμ δεσμεύτηκε για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου

Παρόλο που το ακριβές περιεχόμενο της «ιστορικής» συμφωνίας που υπεγραψαν οιΝτόναλντ Τραμπ

και Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, οι φωτογράφοι που βρέθηκαν στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών απαθανάτισαν το έγγραφο, «προδίδοντας» όσα αναγράφονται σε αυτό.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο μπορεί κανείς να δει ότι, βάσει της συμφωνίας, οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου

«Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη, εκ βαθέων και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα και την οικοδόμηση ενός μακροβίου και ισχυρού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Βόρεια Κορέα, και ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσε την σταθερή του δέσμευση για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», αναφέρει το έγγραφο που αιχμαλώτισε ο φωτογραφικός φακός.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων.

Αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, σύμφωνα με την φωτογραφία του κειμένου που έχει στην διάθεσή του το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Δείτε παρακάτω το έγγραφο της συμφωνίας

mesa-foto

Οι δηλώσεις μετά τις υπογραφές

Για «ιστορική συνάντηση» και «συμφωνία που θα εντυπωσιάσει και τις δύο πλευρές» έκαναν λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις πρώτες τους κοινές δηλώσεις μετά την κρίσιμη συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη που υποσχέθηκε, λίγο πριν βάλει την υπογραφή του στην κοινή δήλωση με τον Τραμπ, ότι ο πλανήτης πρόκειται να γίνει μάρτυρας μεγάλων αλλαγών.

«Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση. Ο κόσμος θα δει τη μεγάλη αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά ο Κιμ, σπεύδοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο Τραμπ.

Loading...