Πολύ σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει κατά πως φαίνεται η κόντρα που προέκυψε μεταξύ Μόσχας και Σόφιας μετά την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στην Βουλγαρία. Χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αναφέρθηκε στις διευκρινίσεις που έδωσαν οι Βούλγαροι, που μάλλον έριξαν λάδι στη φωτιά παρά κατακάθισε ο κονιορτός της μάχης.

Παρόλα αυτά είχαμε και συνέχεια… Και σε επίπεδο υψηλών αξιωματούχων! Την σκυτάλη των δηλώσεων πήρε το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

Ο επικεφαλής των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του ρωσικού πατριαρχείου εξέφρασε την άποψη ότι η τάση να αναθεωρείται η ιστορία και να υποτιμάται ο ρόλος της Ρωσίας στα σημαντικότερα γεγονότα της Ευρώπης είναι χαρακτηριστική όλων των χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.

«Νομίζω ότι σε κάποιο βαθμό αναφέρεται σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σε όλες τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας που σήμερα σχεδόν μονομερώς εντάχθηκαν στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιστορία αναθεωρείται στη Βουλγαρία: πριν από μερικά χρόνια στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον τουρκικό ζυγό η Ρωσία δεν αναφέρθηκε καθόλου, αν και η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία, η Ρωσία απελευθέρωσε τη Βουλγαρία και μνημείο του Ρώσου αυτοκράτορα Αλέξανδρου του Απελευθερωτή βρίσκεται στο κέντρο της Σοφίας και οι πιστοί προσεύχονται για την ανάπαυσή του σε κάθε Λειτουργία.

«Υπήρχαν εκπρόσωποι διαφορετικών εθνικοτήτων στο Ρωσικό Στρατό, η Ρουμανία συνέβαλε επίσης στην απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον τουρκικό ζυγό, αλλά ο Ρωσικός Στρατός ήταν η κύρια δύναμη που εξασφάλισε αυτή τη νίκη», πιστεύει ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Είναι σαφές πως όσα συνέβησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πατριάρχη Κύριλλου στην Βουλγαρία σημάδεψαν τις σχέσεις των δύο χωρών και το ζητούμενο είναι τι μέλλει γενέσθαι στην συνέχεια….

Loading...