Χάπι αδυνατίσματος εγκρίνουν επιστήμονες στην Αμερική

Χάπι αδυνατίσματος

Το αποκαλούν «ιερό δισκοπότηρο» των χαπιών αδυνατίσματος δεδομένου ότι εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) μετά από μελέτη σε 12.000 άτομα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το σκεύασμα Belviq που περιέχει τη δραστική ουσία «λορκασερίνη», δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών δυσλειτουργιών ενώ οι παρενέργειες λήψης του κυμαίνονται σε ανεκτά για τον οργανισμό επίπεδα.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι το πρώτο του είδους που θεωρείται ασφαλές για την καρδιακή υγεία με προδιαγραφές μακροπρόθεσμης λήψης.

Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία είναι δύο χάπια την ημέρα και λειτουργεί ως κατασταλτικό της όρεξης διεγείροντας χημικές ενώσεις στον εγκέφαλο που επιφέρουν το αίσθημα του κορεσμού.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε άτομα που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στους οποίους χορηγήθηκε το χάπι ή ένα ψευδοφάρμακο. Όσοι πήραν το χάπι έχασαν 4 κιλά σε 40 μήνες.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Έριν Μποχούλα, ειδικός στα φάρμακα για καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες στο γυναικολογικό νοσοκομείο Μπρίγκχαμ στη Βοστώνη,

δήλωσε ότι γιατροί και ασθενείς είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου και δικαιολογημένα δεδομένου ότι υπάρχει ιστορικό σοβαρών παρενεργειών σε παρόμοιους τύπους φαρμακευτικών αγωγών.

Επιφυλάξεις εκφράζονται και για την επίδρασή τους στην ψυχική υγεία όσων τα λαμβάνουν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συζητήθηκαν σε ευρωπαϊκό συνέδριο καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο και δημοσιεύθηκαν στη «New England Journal of Medicine».

Σημειώνουμε επίσης ότι η «Arena Pharmaceuticals» που διανέμει το χάπι τονίζει ότι προορίζεται για άτομα παχύσαρκα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >30) και υπέρβαρα (με ΔΜΣ >27), τα οποία υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης τύπου 2 ή υψηλή χοληστερόλη.

Συμπερασματικά, απέναντι στο συγκεκριμένο σκεύασμα -όπως και σε κάθε τύπου φάρμακο-

οφείλετε να διατηρείτε επιφυλάξεις δεδομένου ότι ακόμα δεν εγκρίθηκε από τον ελληνικό αντίστοιχο φορέα (ΕΟΦ) ενώ προτού ακολουθήσετε οποιαδήποτε αγωγή συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.