Άρειος Πάγος: Αναβλήθηκε η συζήτηση της αγωγής 4.500 ατόμων για τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο

Αναβλήθηκε για 2 Δεκεμβρίου 2019 η συζήτηση στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου της συλλογικής αγωγής 4.500 δανειοληπτών σε βάρος της Τράπεζας Eurobank για το καυτό θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Σήμερα ήταν να συζητηθεί στο Άρειο Πάγο η αγωγή 4.500 δανειοληπτών για τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογράψει σε ελβετικό φράγκο.

Όμως η Eurobank ζήτησε την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς αναμένεται η έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ίδιο θέμα, μετά από ατομική αναίρεση που έχει ασκηθεί κατά εφετειακής απόφασης.

Στο ακροατήριο υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του δικηγόρου των 4.500 δανειοληπτών για το θέμα του αιτήματος αναβολής, αλλά τελικά το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε την αναβολή συζήτηση της υπόθεσης και όρισε νέα δικάσιμο μετά από ένα χρόνο, δηλαδή την 2α Δεκεμβρίου 2019. Ο λόγος αναβολής είναι η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το επίμαχο θέμα.

Η οποία απόφαση εκδοθεί για το εν λόγω θέμα θα καθορίσει την τύχη περίπου 35.000 δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο που χορηγήθηκαν από το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα, ενώ ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο υπολογίζεται περίπου στις 70.000. Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 13 δισ. ευρώ.

Πάντως, τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπήρξε θετική πρόταση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.

Η υπόθεση απασχόλησε το Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο μετά από απόφαση του Εφετείου Αθηνών το οποίο εξαφάνισε την πρωτοβάθμια κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης με την οποία δικαιώθηκαν οι δανειολήπτες.

Η πρωτόδικη απόφαση η οποία εκδόθηκε το 2016, μετά από συλλογική αγωγή της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ), Ενώσεων Καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας και 4.500 δανειοληπτών, είχε κρίνει καταχρηστικούς τρεις όρους των επίμαχων δανειακών συμβάσεων και είχε απαγορεύσει στο πιστωτικό ίδρυμα να αποκρούει την εκ μέρους των δανειοληπτών καταβολή των δόσεων τους σε ελβετικό φράγκο στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας που υφίστατο κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου.

Ωστόσο, η Τράπεζα κατέθεσε έφεση και από το Εφετείο δικαιώθηκε.