Ο ερμηνευτής Αλέξανδρος Χατζής είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με μια «μοναδική» φωνή που όμως ποτέ δεν χρησιμοποίησε… το βαρύ όνομά του ως γιός του Κώστα Χατζή για να πορευτεί …συζητά  μαζί μας από την μακρινή Γερμανία.

Α. Αλέξανδρε καλημέρα από την Πατρίδα !!!

ΑΧ. Καλημερίζω με συγκίνηση και νοσταλγία την Ελλάδα μας !!!

Α. Αλέξανδρε  η απόφασή σου να μετακινηθείς στη Γερμανία ήταν εύκολη ή δύσκολη απόφαση;

ΑΧ. Ήταν μια απόφαση «αναγκαστική».  Οπότε όλα τ’ άλλα χάνουν την σημασία τους. Όπως βλέπετε, η Ελλάδα έπαψε να παρέχει στους πολίτες της, -πόσο μάλλον στους καλλιτέχνες,- ακόμη και την στοιχειώδη αξιοπρέπεια! Απ’ την μια μέρα στην άλλη ο καλλιτέχνης από σημαντικός φωτοδότης πολιτισμού θεωρείται ασήμαντο είδος πολυτελείας. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ήταν επόμενο να αναζητήσω αλλού καλλιτεχνική στέγη, με τίμημα να βρίσκομαι μακριά απ’ την χώρα που μεγάλωσα και μακριά απ’ τους δικούς μου ανθρώπους.

Α. Είσαι γιος ενός καταξιωμένου ερμηνευτή μουσικοσυνθέτη και ποιητή του Κώστα Χατζή, πόση ευθύνη αισθάνεσαι για αυτό;

ΑΧ. Θα έλεγα πως με κατακλύζει όχι τόσο το αίσθημα ευθύνης αλλά μάλλον το αίσθημα του καθήκοντος. Έτσι θεωρώ προνόμιο και καθήκον να αντιπροσωπεύω μια κληρονομιά τραγουδιών και να την μεταλαμπαδεύω με την επιμονή μου και με την πίστη μου στον κόσμο. Ευτυχώς δεν νοιώθω μόνος διότι υπάρχει ένα τεράστιο κοινό μαζί με αυτή την κληρονομιά που με στηρίζει. 

Α. Ποια δουλειά σου ξεχωρίζεις ανάμεσα σε όλα εκείνα που έχεις παρουσιάσει μέχρι σήμερα;

ΑΧ. Οι δυο τελευταίες δουλειές τις οποίες επιμελήθηκε ο Σάκης Τσιλίκης. Η πρώτη ήταν το 2009 το cd « Ερωτοβρόχι » με σημαντικό συντελεστή και συνεργάτη του Σάκη τον τραγουδοποιό Σταμάτη Μεσημέρη ο οποίος πέρα από καλλιτέχνης ήταν και Μέντορας για όσο συνεργαστήκαμε. Η δεύτερη ήταν το 2012 στο αφιέρωμα του μεγάλου μας ποιητή Γ. Ρίτσου στο έργο του «Πρωινό Άστρο» όπου εκεί ο Σάκης με την μελωδία του έκανε ακόμα πιο προσιτό τον ποιητή στο στόμα του λαού.

Μια ακόμη δουλειά που με αντιπροσωπεύει και με εκφράζει είναι και το προσωπικό cd μου EUROM το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στις αρχές του 2012.

Α. Έχεις μια μοναδικότητα που σε θέλει να διαφέρεις από πολλούς καλλιτέχνες …..ένα διαφορετικό προφίλ ….που συνίσταται αυτό;

ΑΧ. Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν την μοναδικότητα τους.

Η δική μου πιθανόν συνίσταται  στην διαφορετική αντίληψη για τις προσδοκίες που έχω γύρω απ τα πράγματα και για το νόημα της  ζωής. Και ξέρω καλά πως αυτές οι προσδοκίες έρχονται σε αντίθεση με την φιλοσοφία ζωής της εποχής μου.

Δεν παραδίνομαι στη μόδα η στο ρεύμα της showbiz προκειμένου να πετύχω όνειρα και φιλοδοξίες ισοπεδώνοντας τις ηθικές αρχές που ο κόσμος θεωρεί παρωχημένες.

Ο δικός μου ηθικός κώδικας πηγάζει από τον τρόπο ζωής που καταγράφει ο Θεός στο λόγο του την Αγία γραφή την οποία θεωρώ πολύ προχωρημένο βιβλίο ειδικά στην εποχή μας και όποιος  εφαρμόζει τις αρχές της, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής του και την έννοια Άνθρωπος!

Α. Ποια η σχέση σου με το Θεό;

ΑΧ. Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, διαπίστωσα πως το σύμπαν, ο άνθρωπος και όλα όσα τον περιβάλουν είναι προϊόν Δημιουργίας. Αυτό ήταν ο αρχικός κρίκος ώστε να ανακαλύψω πρωτίστως επιστημονικά ότι δεν δημιουργηθήκαμε από συμπτώσεις ούτε από τυχαίες εκρήξεις και σούπες. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει Θεός και όποιος θέλει να τον ανακαλύψει υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για αυτό. Ο Θεός καταγράφει ξεκάθαρα στην Αγία γραφή πως δεν επιδοκιμάζει κάθε τρόπο προσέγγισης! Κι όταν τελικά τον ανακαλύψεις σου αποκαλύπτει τις απαντήσεις για όλα τα καίρια ερωτήματα της ζωής και ποια προοπτική υπάρχει μπροστά μας. Η αγία γραφή είναι αποδεδειγμένα η γραπτή παρακαταθήκη που ο Ίδιος έχει αφήσει στο ανθρώπινο γένος για να τον γνωρίσει κάθε άνθρωπος.  Δεν υπάρχει μεταξύ φανατισμένων πιστών, αλλά μεταξύ λογικών ανθρώπων οι οποίοι μαθαίνουν απ’ την αγάπη Του και τον λατρεύουν με την καρδιά και το μυαλό, απέχοντας από παγανιστικά ειδωλολατρικά έθιμα και συνήθειες που προσβάλουν την υπόσταση του αντί να την τιμούν. Οι θρησκόληπτοι και οι  φανατικοί έσπειραν μόνο διχόνοια και κατ’ όνομα Χριστιανικές σταυροφορίες. 

Α. Το καλοκαίρι πριν φύγεις για το εξωτερικό πραγματοποιήσατε μαζί με την ορχήστρα σου κάποιες συναυλίες στην Κρήτη, τι γεύση σας άφησε ο κόσμος που ήρθε να σας ακούσει;

ΑΧ. Θα στο περιγράψω με μια γεύση, τη γεύση της Τσικουδιάς!! Και μια δεύτερη, τη γεύση του λαδιού!  Έτσι ευλογημένος είναι για την ψυχή, ο κόσμος της Κρήτης…

Α. Σύμφωνα με τον Kahlil Gibran η αλήθεια της μουσικής βρίσκεται στη δόνηση εκείνη που παραμένει στο αυτί όταν ο τραγουδιστής έχει τελειώσει το τραγούδι και ο οργανοπαίχτης δεν αγγίζει πια τις χορδές, τι σχολιάζεις για αυτό;

ΑΧ. Συμφωνώ. Την αλήθεια την αντιλαμβανόμαστε ολοκληρωμένη στο τέλος μιας πρότασης. Έτσι και η μουσική έχει την ολοκλήρωση της στο φινάλε κάθε μελωδίας.. Με αυτήν μπορείς είτε να στοχαστείς είτε απλά να ταξιδέψεις…

Α. Σύμφωνα με τον Σάμιουελ Μπάτλερ, το έργο κάθε ανθρώπου είτε αυτό είναι λογοτεχνία, είτε μουσική, είτε ζωγραφική, είτε οτιδήποτε άλλο είναι πάντα το πορτρέτο του εαυτού του, το δικό σου πορτρέτο αντικατοπτρίζεται μέσα από τη δική σου μουσική;

ΑΧ. Το δικό μου πορτρέτο αντικατοπτρίζεται μέσα από τον λόγο θα έλεγα! Το στίχο. Η Μουσική έχει να κάνει με το περιτύλιγμα και επηρεάζεται από τα ακούσματα που έχω, αλλά ο λόγος αντικατοπτρίζει την στάση ζωής το διανοητικό επίπεδο και γενικότερα όλο το προφίλ που αντιπροσωπεύει η προσωπικότητα μου..

Α. Υπάρχει κρίση στο χώρο σας;

ΑΧ. Υπάρχει  ηθική κρίση,  με βαθιές ρίζες στο παρελθόν.

Α. Ποια η διαφορά που κάνει ένα τραγούδι να διαφέρει;

ΑΧ. Ο Ερμηνευτής κάνει την διαφορά.

Α. Η μουσική είναι συστατικό του Πολιτισμού;

ΑΧ. Η μουσική είναι απαραίτητο στοιχείο του Πολιτισμού. Δεν υπάρχει Πολιτισμός χωρίς μουσική. Το αντίθετο όμως μπορεί να υπάρξει.

Α. Σύμφωνα με το Λεονάρντο Ντα Βίντζι, ο ποιητής είναι κατώτερος από το Ζωγράφο στην απεικόνιση ορατών πραγμάτων και πολύ κατώτερος από τον μουσικό στην έκφραση αόρατων πραγμάτων, εσύ τι λες;

ΑΧ. «Εν αρχή είναι ο Λόγος».

Α. Σύμφωνα με τον Μαχάτμα Γκάντι τα επτά σφάλματα του κόσμου είναι:

Πλούτος χωρίς μόχθο

Ηδονή χωρίς συνείδηση

Γνώση χωρίς χαρακτήρα

Εμπόριο δίχως ηθική

Επιστήμη δίχως ανθρωπιά

Λατρεία δίχως θυσία

Πολιτική δίχως αρχές

Έχεις να προσθέσεις κάτι άλλο σύμφωνα με την δική σου Άποψη;

ΑΧ. Για μένα όλα αυτά συνοψίζονται στο χειρότερο:

«Άνθρωπος χωρίς Θεό..»

Α. Τι σε συγκινεί σε μια γυναίκα;

ΑΧ. Η γνώση της, για το τι είναι γυναίκα..

Α.  Eurovision … ; τι γνώμη έχεις για τον θεσμό;

ΑΧ. Θεωρώ πως είναι μια ευκαιρία να διαφημίσει κανείς την καλλιτεχνική του υπόσταση. Φτάνει να μην έχει προσδοκίες πάνω απ αυτές που έχουν κι οι άλλοι συμμετέχοντες και να δεχτεί το κάθε αποτέλεσμα με χαρά κι όχι να βγάλει όλο το εγωκεντρικό πρωτόγονο ένστικτο στη φόρα..

Α. Αγαπητέ Αλέξανδρε, κλείνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να μεταφέρεις στους αναγνώστες την δική σου άποψη για το πώς θα μπορούσαμε να ανοίξουμε το παράθυρο σε μια νέα εποχή.

ΑΧ. Ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια μηρυκάζει εποχές. Αναμασά δηλαδή τα ίδια πάθη και προβλήματα, απλά κάθε φορά με πιο σύγχρονη καταστροφική τεχνολογία.

Νέα εποχή θα δει πολύ σύντομα όταν ο ίδιος ο Θεός πρόκειται να αφαιρέσει κάθε εξουσία και κυριαρχία από τις παγκόσμιες αποτυχημένες ανθρώπινες κυβερνήσεις σύμφωνα με τις βασικές προφητείες της αγίας γραφής. Να πάψει επιτέλους ο άνθρωπος να κυβερνά τον άνθρωπο. Και πραγματικά ζούμε στις τελευταίες ημέρες αυτού του συστήματος πραγμάτων.  Ο Θεός υπόσχεται να κάνει «νέα τα πάντα» και το καταγράφει ο ίδιος στο τελευταίο βιβλίο της αγίας γραφής την Αποκάλυψη του Ιωάννη κεφάλαιο 21: 4,5 και σας παραθέτω εν μέρη τα λόγια Του:  

«Και θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει. Και Εκείνος που κάθεται στο θρόνο είπε: Δείτε! Κάνω νέα τα πάντα. Επίσης, λέει: Γράψε, επειδή αυτά τα λόγια είναι  πιστά και αληθινά».

Είναι μια μοναδική υπόσχεση που προέρχεται όχι από ανθρώπινα χείλη πολιτικών αλλά από τον ίδιο το Θεό.

Εύχομαι στον καθένα να τον ανακαλύψει..

Αγαπητέ Αλέξανδρε, εκ μέρους της Difernews σε Ευχαριστούμε για τις σκέψεις που μοιράστηκες μαζί μας, αλλά και για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσες. Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σου. Καλή επιστροφή στην Πατρίδα.

Αγάθη Ρεβύθη

Loading...