Αποκάλυψη Χριστοδουλίδη: Noble, Delek και Shell πολύ κοντά σε συμφωνία με Κάιρο για αγωγό από την «Αφροδίτη» προς αιγυπτιακό τερματικό

Χριστοδουλίδης: Noble Delek και Shell πολύ κοντά σε συμφωνία με Κάιρο

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι εταιρείες Noble Energy, Delek και Shell, οι οποίες έχουν άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, στις διαπραγματεύσεις τους με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή Αλ- Ακμπάρ, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας, στην Κρήτη.

Σε ερώτηση πότε θα εφαρμοστεί η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών Noble Energy, Delek και Shell που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. «Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι προχωρημένες και πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της εφαρμογής του αγωγού φυσικού αερίου», είπε.

Σε ερώτηση για την Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί, αύριο Τετάρτη, στην Ελούντα της Κρήτης, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τις εξελίξεις στους διαφορετικούς τομείς συνεργασίας που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων Συνόδων και θα αξιολογήσουν τα τριμερή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Βλέπουμε τη Σύνοδο ως μια ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε την πολιτική μας προσήλωση στην παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων στους διαφορετικούς τομείς συνεργασίας μας», είπε, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια αξιοσημείωτη, συνεχής προσπάθεια και εμπλοκή από όλα τα Υπουργεία και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε ορισμένες σημαντικές Συμφωνίες και Μνημόνια Συναντίληψης».

Αναφέρθηκε επίσης στον κοινό στόχο της τριμερούς από την αρχή να συμβάλει στις προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι γι` αυτό οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία «να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερα για τις προκλήσεις και το μέλλον της περιοχής μας».

Σε ερώτηση για τις απειλές της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, «ως μέλος της ΕΕ και κράτος που απολαμβάνει εξαίρετων σχέσεων με όλους τους γείτονες του, ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) και καθοδηγείται από τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων όταν παίρνει αποφάσεις σε σχέση με την ενεργειακή στρατηγική της».

Αυτή η στρατηγική, πρόσθεσε, «στοχεύει στην ενίσχυση των περιφερειακών συνεργιών και συνεργασίας και είναι πλήρως σύμφωνη με τις προσπάθειες της ΕΕ για να δημιουργήσει εναλλακτικούς ενεργειακούς διάδρομους».

Η Τουρκία, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «με την ρητορική και τις ενέργειες της, προσπαθεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τα κυρίαρχα δικαιώματα όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και εκείνα των γειτονικών χωρών και δημιουργεί εμπόδια στην εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ», συμπληρώνοντας πως «Η προσοχή μας παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην ανάπτυξη των σχεδιασμών μας και στην εφαρμογή της ενεργειακής στρατηγικής μας».

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την προσήλωσή μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου έξι σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από εκεί που έμειναν μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κραν – Μοντάνα, της Ελβετίας».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επίσης την ευκαιρία να επαναλάβει την ετοιμότητα και τη δέσμευσή του στον ΓΓ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Τμήματος Υψηλού Επιπέδου της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Εξέφρασε περαιτέρω την ειλικρινή ελπίδα ότι «το ίδιο επίπεδο προσήλωσης θα επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους, επιτρέποντας έτσι την επανέναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας που θα αποδώσει καρπούς».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, «το αποτέλεσμα μιας νέας προσπάθειας θα πρέπει να είναι μια λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της Χάρτας του ΟΗΕ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ και με σεβασμό στα βασικά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

«Αναζητούμε μια λύση η οποία επιτέλους θα επιτρέψει στην Κύπρο να καταστεί ένα κανονικό κράτος, ελεύθερο από ξένους εγγυητές και από την παρουσία ξένων στρατευμάτων, πλήρως ικανού να ασκήσει το ρόλο του ως φάρος ειρήνης και σταθερότητας στην εξαιρετικά ασταθή περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε.