Μετά τις αεροπορικές επιδρομές ακολουθεί η διπλωματία:

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία σχεδιάζουν το επόμενο εγχείρημα. Τη Δευτέρα, θα υποβληθούν προτάσεις τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συνέρχονται στις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν ενδείξεις -γράφει η Γερμανική Die Zeit -ότι οι κυβερνώντες στη Δαμασκό σχεδιάζουν μια μεταπολεμική Συρία, στην οποία οι αντίπαλοι που βρίσκονται στο εξωτερικό ως «πρόσφυγες» θα μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά.

Την ίδια ώρα στην ίδια τη Συρία ελάχιστα πράγματα είναι αισθητά από τις επιθέσεις της Δύσης.

Η συριακή κυβέρνηση  εμφανίζεται να αγνοεί εντελώς τις αεροπορικές επιδρομές με την κρατική τηλεόραση να δείχνει Σύρους να τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια στη Δαμασκό και στους δρόμους να κυματίζουν σημαίες της Συρίας, της Ρωσίας αλλά και της ισλαμικής Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Οι Σύροι εμφανίζονται να αποτίουν φόρο τιμής στον Μπασάρ αλ-Άσσαντ.

Οι περισσότεροι δείχνουν ανακουφισμένοι καθώς από τις επιθέσεις των συμμάχων που διήρκεσαν περίπου 45 λεπτά δεν υπήρξαν νεκροί . «Εμείς λέμε στον Τραμπ ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα», δήλωσε ένας διαδηλωτής στην κρατική τηλεόραση.

Η ανώτατη διοίκηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός είχε πλέον πάρει τον έλεγχο στην πόλη Ντούμα και έτσι σε όλη την επαρχία της Γούτα . Τρεις μέρες νωρίτερα, οι τελευταίοι αντάρτες της ομάδας Jaysh al-Islam και οι οικογένειες τους μεταφέρθηκαν στη βόρεια Συρία.

Η απελευθέρωση της Γούτα θεωρείται τόσο θεαματική επιτυχία για τον Σύρο πρόεδρο  όσο και νίκη επί των ανταρτών στο Χαλέπι το προηγούμενο έτος.

Η κυβέρνηση ελέγχει τώρα σχεδόν κάθε σημαντικό τμήμα της επικράτειας όπου ζει η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού.

Η στρατιωτική αντίσταση των ανταρτών δεν φοβίζει πλέον τη Δαμασκό. Οι αντάρτες ελέγχουν πλέον δύο μόνο θύλακες κοντά στο Χομς και στη νότια επαρχία Ντάρα.

Οι συριακές κουρδικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, διατηρούν κάποια ανεκτή από τη Δαμασκό αυτονομία τα τελευταία χρόνια, ενώ η περιοχή της Αφρίν είναι υπό τουρκικό έλεγχο.

Loading...