Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ινδίας & Πακιστάν – Ο πόλεμος «τυλίγει» το Κασμίρ

Ένας Ινδός στρατιώτης σκοτώθηκε από ανταλλαγή πυρών μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων εν μέσω της διαμάχης των δύο χωρών για την περιοχή Τζαμού και Κασμίρ, γεγονός που οδηγεί σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί, ενώ στην περιοχή του Κασμίρ η ανταλλαγή πυροβολισμών έχει γίνει καθημερινότητα.

Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε κλειστή συνάντηση για το Κασμίρ, μετά την ανάκληση από την Ινδία του άρθρου 370 του Συντάγματος, που τερματίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο ειδικό καθεστώς της επαρχίας Τζαμού και Κασμίρ.

Την Πέμπτη είχε προηγηθεί νέα ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή του Κασμίρ, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Σε ξεχωριστό επεισόδιο, δύο άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε, σε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή Ραβαλακότ, στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ, αναφέρει το Sputnik.

Το χρονικό της διαμάχης

Η ένταση στην περιοχή ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, κλιμακώθηκε σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την αναστολή της χορήγησης ειδικού καθεστώτος στην επαρχία Τζαμού και Κασμίρ.

Νωρίτερα φέτος, στις 14 Φεβρουαρίου, βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε κομβόι Ινδών στρατιωτών στο Κασμίρ, σκοτώνοντας πάνω από 40 άτομα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τρομοκρατική ομάδα «Jaish-e-Mohammed» του Πακιστάν.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν επιδεινώθηκαν μετά την μη εξουσιοδοτημένη αεροπορική επιδρομή της Ινδίας σε στρατόπεδα που ισχυρίζεται ότι είναι «οχυρά» του «Jaish-e-Mohammad» του Πακιστάν.

Ακολούθησε αυξημένη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και σειρά αεροπορικών επιδρομών και από τις δύο πλευρές.

Η Ινδία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Πακιστάν ότι στηρίζει τους μαχητές και εμπλέκεται άμεσα με το περιστατικό στο Κασμίρ, ωστόσο το Πακιστάν αρνείται κάθε τέτοιο ισχυρισμό.

Το Κασμίρ διαιρέθηκε μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν από τότε που απέκτησαν την ανεξαρτησία του το 1947. Και οι δύο διεκδικούν ολόκληρη την περιοχή, αλλά ελέγχουν μόνο τμήματά της.