Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από καναδικό οίκο αξιολόγησης

Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ (Low) από Β (High) προχώρησε η DBRS την Παρασκευή, μεταβάλλοντας παράλληλα την τάση σε σταθερή από θετική.

Η αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης έρχεται ως «ουρά» της πρόσφατης αντίστοιχης αναβάθμισης από την Fitch το Μάρτιο, και αναμενόταν ευρέως, σε αντίθεση με τη «ψυχρολουσία» από Standard & Poor’s, η οποία την Παρασκευή διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή της για Ελλάδα, γράφει το pronews.gr.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά την επιτυχημένη ολοκλήρωση δυο μεταμνημονιακών αξιολογήσεων, την έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου και την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

Η DΒRS προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης φέτος στο 2,3% από ρυθμό 1,9% το 2018. Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα υπερβεί το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Στον αντίποδα, η DBRS προειδοποιεί για τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, με βασικότερο το υψηλό επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών, παρά τη σαφή μείωσή του.

Επισημαίνει ότι ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση τους, καθώς θέτει πιο αυστηρά κριτήρια απ’ ότι το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου ένας δανειολήπτης να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας.