Αναστασιάδης: Κάναμε ένα πρώτο θετικό βήμα για την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό

Για «θετικό βήμα» προς την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης την τριμερή συνάντηση που είχε, τη Δευτέρα (25/11), στο Βερολίνο, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «ένα πρώτο θετικό βήμα» στην κατεύθυνση της επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό, κατά τις δηλώσεις του από το Βερολίνο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (26/11), μετά την τριμερή συνάντηση ανάμεσα σ’ εκείνον, τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στάθηκε στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης «με εντολή τη συμφωνία όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου και δημιουργικού διαλόγου πού θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε τη «σύμπτωση θέσεων των δύο ηγετών» ως προς τις βασικές παραμέτρους της επιδιωκόμενης λύσης του Κυπριακού.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Παρ’ όλα αυτά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας την να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε:

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι αυτονόητο για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη».

Το άρθρο αναρτήθηκε στο sputniknews.gr