Αμερικανοί στρατιώτες “αναχαίτισαν” Ρώσο ανώτατο αξιωματικό στη Συρία

«Υπήρξαν προβλήματα αποκλιμάκωσης στο έδαφος της Μανμπίτζ που ξεκίνησαν πριν από περίπου 14 μήνες, καθώς οι Ρώσοι μεταφέρθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα αυτής της περιμέτρου. Σε ένα σημείο, παρεμποδίσαμε έναν ρώσο πολίτη που οδηγούσε προς την πόλη, αλλά ζήτημα λύθηκε μεταξύ των δύο στρατών”, δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για την Συρία, Τ. Τζέφρι.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, στην περιοχή της Μανμπίτζ, ένας Ρώσος ανώτατος αξιωματικός που κινούνταν στην πόλη της Ιεράπολης, “μπλοκαρίστηκε” από Αμερικανούς, παρά το γεγονός ότι η περιοχή αυτή δεν ελέγχεται από τα στρατεύματα των ΗΠΑ.

«Μόλις αναχαιτίσαμε έναν στρατηγό της Ρωσίας, ο οποίος κινούνταν προς την Ιεράπολη», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι, στο πλαίσιο των «ενεργειών αποκλιμάκωσης», ο Ρώσος αξιωματικός μπλοκαρίστηκε “ευγενικά” για κάποια ώρα, ενώ απελευθερώθηκε λίγο αργότερα.

Ο Τζέφρι περιγράφει επίσης αυτές τις «μίνι-συναντήσεις» με τα ρωσικά στρατεύματα, ως «μικρές επιδείξεις», οι οποίες έλαβαν χώρα και σε μια άλλη βορειοανατολική πόλη της Συρίας το Qamishli.

Ο ίδιος τόνισε ότι “όλοι δουλεύουν μέσω στρατιωτικών καναλιών», μερικές φορές σε επίπεδο συνταγματάρχη και μερικές φορές στο επίπεδο κατωτέρου αξιωματικού, αλλά πάντα σε στρατιωτικό επίπεδο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν υλοποιηθεί επίσημες δηλώσεις για το περιστατικό αυτό από εκπροσώπους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ωστόσο οι ειδικοί επισύρουν την προσοχή στο γεγονός ότι τέτοιες ενέργειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαράδεκτες.

«Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να αποφεύγονται οι αποκαλούμενες επικίνδυνες καταστάσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους. Διότι μπορούμε να φανταστούμε ποια θα ήταν η αντίδραση στις ενέργειες των ΗΠΑ από την ρωσική πλευρά, αν στοχοποιούνταν για παράδειγμα αμερικανικά αεροσκάφη στην ανατολική Συρία με σκοπό την κατάρριψη” ανέφερε ένας Ρώσος αναλυτής του πρακτορείου ειδήσεων Avia.pro.

Αυτά τα περιστατικά αποτελούν μια πρώτης τάξεως “γνωριμία” ανάμεσα στις δύο πλευρές και ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης και τίποτε άλλο.  

Η ουσία είναι αλλού όπως πάντα, διότι σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ.Ζαχάροβα και δηλώσεις της τον Νοέμβριο του 2019, ότι «οι ΗΠΑ ελέγχουν και εξάγουν παράνομα πετρέλαιο από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στη βορειοανατολική Συρία, αξίας 30 εκ. δολαρίων το μήνα».

«Παρακάμπτοντας μάλιστα τις δικές τους κυρώσεις, οι Αμερικανοί με τρόπο λαθρεμπορικό εξάγουν από τη Συρία πετρέλαιο, αξίας μεγαλύτερης των 30 εκ. δολαρίων μηνιαίως και δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τις περιοχές αυτές στο προσεχές μέλλον, δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι ενέργειες των Αμερικανών στρατιωτών σε σχέση με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στην βορειοανατολική Συρία δεν είναι σύννομες. «Δεν μπορεί η σύγχρονη διεθνής κοινότητα να μην διερωτάται, όταν ένα πολιτισμένο κράτος, το οποίο διακηρύττει συνεχώς την προσήλωση του σε κάποιες δημοκρατικές αξίες, στις αρχές του διεθνούς δικαίου, να αντλεί πετρέλαιο από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στην βορειοανατολική Συρία, ενός κυρίαρχου κράτους, δικαιολογώντας την εγκληματική του δράση προφασιζόμενο την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Υπενθυμίζω ότι το ΙΚ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συμμάχων, εξαλείφθηκε οριστικά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Δεν συνάδουν όλα αυτά με την αμερικανική στάση» κατέληξε η Ζαχάροβα.

Για τα πετρέλαια «σκοτώνονται» Ρώσοι και Αμερικανοί και για αυτό τους νοιάζει το τι γίνεται στη Συρία.