Αμερικανικές κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες πετρελαίου

Κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες πετρελαίου που προμηθεύουν τη Συρία με “μαύρο χρυσό” από το Ιράν, παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης, επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές κυρώσεις αφορούν σε έξι φυσικά πρόσωπα και τρεις εταιρείες από τη Ρωσία, που λειτουργούσαν ως μεσάζοντες στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου στη Συρία.

Μεταξύ των εταιρειών είναι δύο ρωσικές εταιρείες, η Global Vision Group και η Promsyrioimport, ενώ στα φυσικά πρόσωπα συμπεριλήφθηκε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Promsirjoimport, ο Αντρέι Ντογκάγιεφ. Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Όπως δήλωσε σε ξεχωριστή τηλεφωνική ενημέρωση η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, οι αρχές των ΗΠΑ αποκάλυψαν ένα κονσόρτσιουμ πωλήσεων ιρανικού πετρελαίου μέσω ρωσικών εταιρειών στην Συρία, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον.

Εκτός από τις δύο ρωσικές εταιρείες και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της μίας, κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε δύο υπηκόους του Ιράν, σ’ έναν Λιβανέζο, ένα Σύρο και έναν Ιρακινό, καθώς και στην εταιρεία Tadbir Kish Medical and Pharmaceutical που έχει την έδρα της στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η ρωσική εταιρεία Global Vision Group και ο Σύρος υπήκοος Αμέρ Αλσιβίκι, ο οποίος με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η Ουάσιγκτον είναι και ο ιδιοκτήτης της εν λόγω επιχείρησης, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του κονσόρτσιουμ πώλησης πετρελαίου στην Συρία, αλλά και στην οικονομική ενίσχυση στο τμήμα των ειδικών δυνάμεων “Αλ – Κουντς” που ανήκει στο ιρανικό ένοπλο σώμα “Φρουροί της Επανάστασης”.