Αλέξης Τσίπρας: «Εχω μάθει να κερδίζω…»

Αλέξης Τσίπρας

Ένα νέο προφίλ, αυτό του «γήινου» και προσηνούς ηγέτη, που αντιλαμβάνεται τα λάθη του και συμμερίζεται το κοινό αίσθημα επιχειρεί να καλλιεργήσει τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του Alpha (και τον Αντώνη Σρόιτερ) επιβεβαίωσε την εικόνα, που άρχισε να φιλοτεχνεί κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Σε εκείνη την εκδήλωση ο κ. Τσίπρας είχε εμφανιστεί με ένα συλλογικό σχήμα, παραχωρώντας χώρο και χρόνο σε κορυφαία στελέχη του κόμματος, αναδεικνύοντας κάτι σαν συλλογική ηγεσία και αποφεύγοντας το προσωπικό σόου.

Ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε συγγνώμες και απανωτές παραδοχές λαθών, κατά την περίοδο πριν, αλλά και μετά τις ευρωεκλογές, ενώ για πρώτη φορά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το προσωπικό του μέλλον, μετά από μία εκλογική ήττα στις 7 Ιουλίου.

Η χαραμάδα αυτή, που φανερώνει και μία διάθεση αναχωρητισμού γινόταν πιο ευδιάκριτη συνδυαζόμενη με την εμφανή κούραση, που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του.

Κούραση τόσο σωματική, όσο και ψυχολογική, αν παρατηρήσει κανείς τον τόνο, που χρησιμοποιεί σε ομιλίες και συνεντεύξεις και δεν θυμίζουν σε τίποτα τον «παλαιό, αγέρωχο Τσίπρα».

«Στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις… Εχω μάθει να κερδίζω… Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα… Έχω κατακτήσει πράγματα σε πολύ μικρή ηλικία. Ο γνώμονας είναι να είμαι χρήσιμος για την παράταξη και την πατρίδα.

Δεν γεννήθηκα σε οικογένεια πολιτική, πρωθυπουργική, έγινα ο νεώτερος πρωθυπουργός. Είχα την τύχη και την ατυχία να βρεθώ σε κρίσιμες, ιστορικές αποφάσεις και το 2015, και στο Μακεδονικό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Είναι εμφανές ότι ο πρωθυπουργός καταβάλλει ακόμα επίπονη προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα οδυνηρά πολιτικά δεδομένα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες μίας έντονης προεκλογικής περιόδου.

Η διάθεσή του να παραδεχθεί λάθη, να ζητήσει συγνώμη και να απολογηθεί για πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντυπωσιακή.

Παραδέχθηκε για παράδειγμα τις λάθος εκτιμήσεις που έκανε πριν τις ευρωεκλογές: «Δεν είχαμε εκτιμήσει τους πολιτικούς μας αντιπάλους, δεν περιμέναμε τέτοια διαφορά, πέσαμε έξω.

Είχαμε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει, ιδίως αφότου βρεθήκαμε στη θέση να κυβερνάμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα στην πλάτη».

Ζήτησε δε συγνώμη για τις ρουσφετολογικές μετατάξεις στη βουλή, και άδειασε την Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Χρωστάμε μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό» είπε και σημείωσε με έμφαση «Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα.

Έγινε διακομματικά, μετά από πρόταση Τραγάκη να μπει η βουλή στο νόμο της κινητικότητας. θα ήθελα να προσφέρω μια «συγγνώμη» όχι στα μέλη και στο κόμμα αλλά στον ελληνικό λαό».

Ακόμη και για το θέμα Novartis ήταν σχετικά συγκρατημένος, λέγοντας «η υπόθεση δεν τιμά ούτε το πολιτικό σύστημα, η υπόθεση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα. Εμείς δεν είπαμε ότι θα πάμε μέχρι τέλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Κάναμε αυτό που απαιτούσε ο θεσμικός μας ρόλος».

Όσο για το δίλημμα των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό είναι το «έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα».

Προειδοποιώντας ότι αν χάσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου τότε θα καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος και εμφάνισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν… οδοστρωτήρα για τα κοινωνικά δικαιώματα.