Μία τετραμερή συνάντηση για το κυπριακό φαίνεται πως προωθεί ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος είπε, «μιλούμε με όλους, περιλαμβανομένων και των Ελληνοκυπρίων», ανέφερε πως δεν πρέπει αν παραβλέπεται το στοιχείο της αμοιβαιότητας.

Ο κ. Ακιντζί, σε γραπτή του δήλωση όπου αναφέρει ότι θα ήθελε να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του γι’ αυτή την αναφορά, διατυπώνει αρχικά τη θέση ότι το να συζητούν οι εγγυήτριες χώρες μεταξύ τους και με τις άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού είναι σωστό και πρέπον. «Σίγουρα είναι ωφέλιμο αντί της σύγκρουσης να υπάρχει συζήτηση, διάλογος».

Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, ο κ. Τσαβούσογλου θέλει να έχει επικοινωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά και τους ενημέρωσε γι’ αυτό, λέγοντας ότι δεν θεωρεί ότι βλάπτει να γίνει μια ανεπίσημη συνάντηση στο πλαίσιο της ανίχνευσης προθέσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν δύο στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψην.

Το πρώτο, κατά τον κ. Ακιντζί, είναι ότι εάν γι’ αυτές οι συναντήσεις υπάρξει επιθυμία να έχουν συνέχεια, αυτό μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία εντύπωσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αφήνεται εκτός. «Εδώ και χρόνια η εληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να παρακάμψει την τουρκοκυπριακή πλευρά και να έχει απευθείας επαφή με την Τουρκία. Η εντύπωση ότι επετεύχθη ο στόχος τους θα δημιουργήσει μεγάλη ζημιά».

Δεν πρέπει να ξεχνιέται, συνέχισε, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ίσες πλευρές και μία εξ αυτών είναι η τουρκοκυπριακή που έχει την ηγεσία της, η οποία έχει εκλεγεί με δημοκρατικό τρόπο. Δεν πρέπει να επιτραπεί ή να δοθεί η ευκαιρία ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να φαίνεται σαν μια «ασήμαντη λεπτομέρεια».

Το δεύτερο σημείο του κ. Ακιντζί είναι πως εάν υπάρχει θέληση να συνεχιστούν οι συναντήσεις Τουρκίας και ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέπει να επιδείξει παρόμοια συμπεριφορά και η Ελλάδα, δηλαδή Έλληνες αρμόδιοι να συναντηθούν με την τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως εξήγησε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχε την ίδια άποψη με τον Τούρκο Πρόεδρο ότι θα μπορούσε να γίνει μια τετραμερής συνάντησης, εάν το ήθελαν Ελλάδα και ελληνοκυπριακή πλευρά. Η ελληνοκυπριακή πλευρά όμως, πρόσθεσε, δεν δέχθηκε μια συνάντηση Ακιντζί – Αναστασιάδη – Ερντογάν – Τσίπρα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε επίσης, όπως είπε ο κ. Ακιντζί, τις αντίστοιχες επισκέψεις του κ. Αναστασιάδη στην Άγκυρα και της δικής του στην Αθήνα. «Εν συντομία, κάνοντας τέτοιου είδους επαφές δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το στοιχείο της αμοιβαιότητας», κατέληξε στην γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί.

pronews.gr

Loading...