Άγκυρα: «Τα κυπριακά κοιτάσματα είναι δικά μας – Όποιος θέλει να κάνει εξόρυξη θα συμφωνήσει μαζί μας»!

Σε μια δήλωση που καταδεικνύει πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να προκαλέσει μείζονα κρίση με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται προχώρησε πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας το οποίο με απύθμενο θράσος καλεί γενικώς όσους ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου να μην κλιμακώνουν τις εντάσεις και να καθίσουν για τα συμφέροντά τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία “καζάν καζάν”!

Δηλαδή μια συμφωνία στην οποία όλα τα ενεργειακά κοιτάσματα θα μοιραστούν 50-50.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Άγκυρα ήδη θεωρεί τα κοιτάσματα εξ΄ολοκλήρου δικά της και καλεί τις ξένες εταιρείες να πάρουν το μερίδιο εξόρυξης που τους αντιστοιχεί!

Αυτό σημαίνει ότι στέλνει μήνυμα στην ελληνική κυρίως πλευρά (καθ’ότι η ελληνική Κύπρος δεν διαθέτει την ανάλογη στρατιωτική δυνατότητα) ότι δεν θα αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ και ότι τα πολεμικά της πλοία θα «απελευθερώσουν τους κανόνες εμπλοκής» καθώς θεωρεί η Άγκυρα ότι προστατεύουν την δική της ενεργειακή «περιουσία»!

Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει και οφείλεται στην έλλειψη αποφασιστικότητας της Αθήνας και στην διστακτικότητά της να δώσει μια ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Η Άγκυρα πλέον θεωρεί πως η Ελλάδα ποτέ δεν θα απαντήσει και είναι σίγουρη για αυτό.

Έτσι τώρα διαμηνύει σε όλον τον πλανήτη ότι ο στόλος που έχει αποστείλει στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι στόλος κατοχής και πλέον ο ενεργειακός πλούτος θα μοιραστεί από την Τουρκία και όχι από το νόμιμο κάτοχο.

Εν τέλει ρίχνει το «γάντι» στην Αθήνα «εάν θέλετε να φύγουμε ελάτε να μας βγάλετε»

Στο Πεντάγωνο επικρατεί αναταραχή και οι ΕΔ είναι σε ετοιμότητα αλλά όλα αυτά δεν αρκούν για να δώσουν απάντηση στην Άγκυρα, οι Τούρκοι θέλουν «χειροπιαστές» ενέργειες για να καταλάβουν τα όριά τους.

Όσο αυτό δεν συμβαίνει θα συμπεριφέρονται χωρίς όρια.

Κορυφώνει την ένταση στην Α.Μεσόγειο η Τουρκία όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr. Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό Ναυτικό έδωσε εντολή για απόπλου κύριων μονάδων επιφανείας στην περιοχή που πλέει ο «Πορθητής», με σαφείς εντολές να απαντήσουν με πυρά σε περίπτωση που επιχειρηθεί οποιαδήποτε παρενόχληση του πλωτού γεωτρύπανου.

Μάλιστα όπως αναφέρεται το τουρκικό Ναυτικό έχει απελευθερώσει κανόνες εμπλοκής για τα τουρκικά πολεμικά σκάφη, χωρίς να ζητηθεί πρώτα η άδεια από την Άγκυρα.

«Οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο σε οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης στο ερευνητικό μας σκάφος από τα Ναυτικό μας και δεν θα υπάρξει καμία επαφή των ναυτικών μονάδων με το αρχηγείο. Τα σκάφη θα δράσουν αυτοβούλως σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες εμπλοκής», αναφέρεται.

Τα τουρκικά σκάφη θα προστατέψουν τόσο το «Πορθητής» όσο και το Barbaros. Αν και δεν αναφέρεται ο αριθμός των τουρκικών μονάδων επιφανείας, εντούτοις θεωρείται βέβαια πως αυτός θα περιλαμβάνει ένα αριθμό τεσσάρων τουρκικών φρεγατών και δύο ως τέσσερεις πυραυλακάτους.

Μέχρι τώρα η Άγκυρα είχε «αποφύγει» να εμφανίσει τουρκικά πολεμικά σκάφη κοντά στην περιοχή του «Πορθητή», μετρώντας αντιδράσεις, κάτι που όμως φαίνεται ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει, καθώς δείχνει αποφασισμένη να στρατιωτικοποίηση της κρίσεως

«Ως δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο», χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και εφαρμόζει μία μελετημένη πολιτική.

Επιπροσθέτως, κατέστησε σαφές πως δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Κατέληξε πως «είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές».

Συντάκτης άρθρου Θεόφραστος Ανδρεόπουλος για το pronews.gr