Ενώ η Ελλάδα και άλλες χώρες φαίνεται να έχουν μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας, κάποιες πόλεις του κόσμου φαίνεται να αυξάνουν τον πλυθισμό τους με γεωμετρική πρόοδο!

Το βέβαιο είναι πως ο παγκόσμιος χάρτης αναδιαμορφώνεται αδιάκοπα και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Ποιες θα είναι οι πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου το 2035; Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Oxford Economics, επτά από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου θα βρίσκονται στην Ασία, με την Τζακάρτα να κρατά τα σκήπτρα. Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας -η οποία παρουσιάζει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης- αναμένεται να έχει 38 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2035, εκθρονίζοντας το Τόκιο που σήμερα θεωρείται η πολυπληθέστερη πόλη της υφηλίου.

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 37.8 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ την τρίτη θέση σε πληθυσμό κερδίζει το Chongqing της Κίνας με 32.2 εκατομμύρια κατοίκους. Η Ντάκα του Μπαγκλαντές τερματίζει τέταρτη με 31.2 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Σαγκάη με 25.3 εκατομμύρια κατοίκους.

Την έκτη θέση καταλαμβάνει το Καράτσι του Πακιστάν με 24.8 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ την έβδομη θέση σε πληθυσμό κερδίζει η Κινάσα της Δημοκρατίας του Κονγκό με 24.7 εκατομμύρια κατοίκους.

Το Λάγος της Νιγηρίας βρίσκεται στην όγδοη θέση με 24.2 εκατομμύρια κατοίκους ενώ η Πόλη του Μεξικού στην ένατη θέση με 23.5 εκατομμύρια κατοίκους. Την δέκατη θέση καταλαμβάνει η Βομβάη της Ινδίας με 23.1 εκατομμύρια κατοίκους. Όσο για τον παγκόσμιο πληθυσμό; Αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.5 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Βάσει των στοιχείων της μελέτης, οι ινδικές πόλεις θα είναι εκείνες που θα γνωρίσουν την πιο ταχεία ανάπτυξη, ενώ η Νέα Υόρκη θα διατηρηθεί στην κορυφή ως αστική υπερδύναμη. Αστικές υπερδυνάμεις θα συνεχίσουν να είναι το Λονδίνο, το Λος Άντζελες και το Τόκιο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όλες αυτές οι πόλεις έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλους πληθυσμούς. Η περίπτωση του Λάγος της Νιγηρίας είναι ενδεικτική για το πώς μια μικρή πόλη μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες, δίχως ωστόσο να έχει προετοιμαστεί για αυτό.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός πολλαπλασιασμού του πληθυσμού, το Λάγος μέχρι το 2100 θα έχει γίνει η μεγαλύτερη μητρόπολη στον κόσμο και θα φιλοξενεί σχεδόν 100 εκατομμύρια κατοίκους!

Loading...