Ανάλυση των θέσεων της Τουρκίας στο Κυπριακό δημοσίευσε σήμερα το «Turkish Diplomacy», που εκφράζει τις επίσημες θέσεις της τουρκικής Κυβέρνησης.

Σε ανάρτηση στο twitter, παρουσιάζεται η διαχρονική πορεία του Κυπριακού με τις θέσεις του ψευδοκράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το Κραν Μοντανά. Παράλληλα, προβάλλονται τα τουρκικά επιχειρήματα όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

TR Diplomacy@TRDiplomacy
 

ilişkilerinde tartışma alanları. https://twitter.com/i/moments/981795783610654720 

Σύνδεσμος URL ενσωματωμένης εικόνας

#Türkiye – #AB ilişkilerinde tartışma alanları

 TR Diplomacy @TRDiplomacy
 

Διάσκεψη για την Κύπρο (Ιανουάριος 2017)

Στις πρώτες συνομιλίες στη Γενεύη σημειώθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος. Οι δύο πλευρές παρουσίασαν τους χάρτες τους. Πραγματοποιήθηκε διάσκεψη για πρώτη φορά με θέμα «Ασφάλεια και εγγυήσεις», με συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, δημιουργήθηκε ένα απαράδεκτο σκηνικό και αποχώρησε.

Διάσκεψη για την Κύπρο (Ιούνιος-Ιούλιος 2017)

Η διάσκεψη για «Ασφάλεια και εγγυήσεις» ξανάρχισε, στην παρουσία του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, η ΤΔΒΚ και η Ελληνική Κύπρος κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους. Ωστόσο, η ε/κ πλευρά διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες στα ΜΜΕ, με σκοπό να προβοκάρει την τουρκική πλευρά και να εγκαταλείψει τη συνάντηση, αλλά η συνάντηση τερματίστηκε όταν οι Ε/κ την εγκατέλειψαν. 

Απαιτήσεις των δυο πλευρών  

Οι απαιτήσεις Τουρκίας και »ΤΔΒΚ»

  • Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, βασισμένη στην πολιτική ισότητα.
  • Η λύση που αφορά τις δυο πλευρές να διασφαλίζει  ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια για τις δυο κοινότητες.
  • Η Τουρκία λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι Έλληνες δεν θέλουν λύση που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα, δεν είναι εποικοδομητικοί και πάντα ρίχνουν το φταίξιμο στους Τούρκους. 

 

Τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Η συνολική έκταση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι 30 δις βαρέλια και η συνολική τους αξία ανέρχεται σε 1,5 τρις δολάρια.
  • Η ε/κ  πλευρά και η Ελλάδα καθόρισαν θαλάσσια σύνορα, παραβιάζοντας τη νομοθεσία για τη θάλασσα.
  • Οι Έλληνες διεκδικούν δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες και κοιτάσματα τα οποία ανήκουν στην Τουρκία.
  • Η Ε.Ε. αναγνώρισε τα θαλάσσια οικόπεδα των Ελλήνων και τους έχει επιτραπεί να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.

Η Τουρκία έφερε ένσταση στον χάρτη των Ε/κ και παρουσίασε τον δικό της χάρτη, με θαλάσσιες ζώνες έκτασης 150,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας στον ελληνικό χάρτη είναι 50 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η Ε.Ε. λαμβάνει το μέρος των Ε/κ, καταδικάζοντας την Τουρκία για τις δικές της έρευνες.

Γίνεται, επίσης, αναφορά για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων της ΕΝΙ, ενώ, τέλος, αναφέρεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Μαρτίου. 

Πηγή: SigmaLive

Loading...