Ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός φιλοξενεί από την Παρασκευή 30/3/2018 ως την Κυριακή 1/4/2018 στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο, η Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τα 36α Νιόβεια, αγώνες που διοργανώνει η Χ.Α.Ν.Θ. με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν πλέον καθιερωθεί στην συνείδηση του φιλάθλου κόσμου ως ένα κορυφαίο αθλητικό event στον χώρο του υγρού στίβου.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία που είναι ενταγμένη όχι μόνο στο καλεντάρι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης(από το 1989) αλλά και της Παγκόσμιας (FINA) ενώ οι αγώνες σε όλες τις κατηγορίες γίνονται με πρόγραμμα των GRAND PRIX.

Τα «Νιόβεια» , είναι αγώνες αφιερωμένοι στα αδικοχαμένα «δελφίνια» της Χ.Α.Ν.Θ. (της Νιόβης Παπαδόπουλου, του Νικήτα Καλούδη, του Μιχάλη Μαϊκίδη , του Στέργιου Κουτεντάκη και του Νίκου Καίση) που έφυγαν πρόωρα από την ζωή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί ρεκόρ συμμετοχών, με παρουσία αρκετών αθλητών από το εξωτερικό , ενώ η ιδιαιτερότητα που υπάρχει αυτή την χρονιά έγκειται στο γεγονός ότι παράλληλα με τα «36αΝιόβεια», η Χ.Α.Ν.Θ. θα συνδιοργανώσει και το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Κολύμβησης.

Η Χ.Α.Ν.Θ. ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Ταυτόχρονα με την διεξαγωγή των 36ων Νιοβείων η Χ.Α.Ν.Θ. συνδιοργανώνει επίσης στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο και το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα. «Μας ζητήθηκε και με μεγάλη μας χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση που μάς έγινε να συμπεριλάβουμε στα Νιόβεια και τους Αγώνες Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος. Αντιληφθήκαμε πως ελλείψει άλλων ημερομηνιών το συγκεκριμένο πρωτάθλημα κινδύνευε ακόμη και με ματαίωση. Η Χ.Α.Ν.Θ. στέκεται πάντα δίπλα στην νεολαία και δεν ήταν δυνατόν να αρνηθούμε την χαρά στους μαθητές να διαγωνιστούν και να διεκδικήσουν διακρίσεις ενόψει και των Αγώνων Παγκοσμίου Σχολικού Πρωταθλήματος. Αυτό σημαίνει πως αυξάνεται τουλάχιστον κατά 300 αθλητές και ο όγκος παρουσίας των διαγωνιζομένων κολυμβητών και στα Νιόβεια», εξηγεί το μέλος του δ.σ. της Χ.Α.Ν.Θ. (Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών) αλλά και έφορος του τμήματος κολύμβησης Αθανασία Παντή.

Ι.ΣΩΣΣΙΔΗΣ:

«Ο αθλητισμός αποτελεί την πιο υγιή διέξοδο για τα παιδιά»

«Οι αγώνες πραγματοποιούνται για να τιμήσει η ΧΑΝΘ τη μνήμη πέντε δελφινιών της, δικών της παιδιών που χάθηκαν τόσο πρόωρα, είναι αγώνες που έχουν καθιερωθεί ως θεσμός στα κολυμβητικά δρώμενα της χώρας», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΧΑΝΘ Ιωάννης Σωσσίδης που προσθέτει: «Πρόκειται για ένα ξεχωριστό γεγονός μιας και είναι οι μοναδικοί διεθνείς αγώνες που φιλοξενούνται στην Θεσσαλονίκη, τους οποίους με αξιοθαύμαστη συνέπεια διοργανώνει η Χ.Α.Ν.Θ. επί 36 συναπτά έτη. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμου Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη όπως και την Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου που είναι κοντά μας. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ο αθλητισμός αποτελεί την πιο υγιή διέξοδο για τα παιδιά. Η Χ.Α.Ν.Θ. με επιμονή και προσήλωση διδάσκει τα αθλητικά ιδεώδη και την ευγενή άμιλλα στην νεολαία της πόλης και προσπαθεί να αναδείξει αθλητές με ήθος και ποιότητα χαρακτήρα. Ευχαριστούμε θερμά τους φορείς τους χορηγούς τον Τομέα Αθλητισμού της Χ.Α.Ν.Θ. τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων του Κολυμβητικού μας τμήματος για την συνδρομή τους στην διοργάνωση των αγώνων».

*Τα Νιόβεια τελούν υπό την αιγίδα της Κ.Ο.Ε. και της Π.Ε.Κ.Κ.Δ.Μ και διεξάγονται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Γονέων & Κηδεμόνων του Κολυμβητικού Τμήματος της Χ.Α.Ν.Θ.

Info
Το ιστορικό των αγώνων

*Το 1983 η ΧΑΝΘ αποφάσισε να ξεκινήσει την διοργάνωση κολυμβητικών αγώνων με σκοπό να τιμήσει την μνήμη της πρόωρα χαμένης κολυμβήτριας Νιόβης Παπαδοπούλου όπως κι άλλων αθλητών κολυμβητών όπως ο Νικήτας Καλούδης, ο Μιχάλης Μαϊκίδης ο Στέργιος Κουτεντάκης κι ο Νίκος Καϊσης.
*Οι αγώνες που ονομάστηκαν «ΝΙΟΒΕΙΑ» αρχικά ξεκίνησαν ως εσωτερική ημερίδα της Χ.Α.Ν.Θ, , ωστόσο η απήχηση που είχαν ήταν πολύ μεγάλη κι από το 1989 έγιναν επίσημοι αγώνες και εντάχθηκαν στο ετήσιο καλεντάρι της Ε.Κ.Ο.Φ με πανελλήνια συμμετοχή .
Το 1999 τα 17α ΝΙΟΒΕΙΑ διοργανώθηκαν για πρώτη φορά με την αιγίδα της Γ.Γ.Α.
*Το 2003 τα ΝΙΟΒΕΙΑ αναβαθμίσθηκαν σε GRANT PRIX της Ελληνικής Ομοσπονδίας και εκ τότε παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα αθλητικά γεγονότα στον χώρο του υγρού στίβου καθώς στην διάρκεια τους έχουν καταγραφεί πανελλήνια ρεκόρ ανδρών και γυναικών, προκρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες όπως και συμμετοχές ξένων Πρωταθλητών και Ολυμπιονικών.

Loading...